Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Bij het ongeval kwamen een 29-jarige vrouw en een even oude man uit Lekkerkerk om het leven. Vier anderen raakten ernstig gewond.
• Bij het ongeval kwamen een 29-jarige vrouw en een even oude man uit Lekkerkerk om het leven. Vier anderen raakten ernstig gewond. (Foto: Floris Bakker)

Eis in hoger beroep: vijf jaar cel voor veroorzaken dodelijk ongeval Lekkerkerk

  •   keer gelezen

LEKKERKERK • Tegen de verdachte die in eind 2018 een dodelijk ongeval veroorzaakte op de N210 bij Lekkerkerk is in hoger beroep vijf jaar cel geëist. Daarnaast mag de 29-jarige man uit Krimpen aan den IJssel wat justitie betreft voor acht jaar geen voertuig besturen. 


De rechtbank in Den Haag veroordeelde de verdachte eerder tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk, en een rijontzegging voor de duur van vier jaar. Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als de verdachte gingen tegen die uitspraak in hoger beroep.

Een verkeersruzie lag ten grondslag aan het ongeval dat op 23 december 2018 plaatsvond. De ruzie begon kilometers eerder, toen verdachte vond dat hij net voor de Algerabrug te weinig ruimte kreeg bij het invoegen. Hij besloot verhaal te halen. 

Rondjes
In plaats van bij de volgende kruising af te slaan - zoals hij van plan was - zette hij de achtervolging in. Zelfs toen de andere bestuurder meerdere rondjes over een rotonde reed, in de hoop verdachte af te schudden, bleef hij volhouden. Onderweg maakte hij meerdere verkeersovertredingen. Het OM kwalificeert dat als roekeloos rijgedrag. Diverse getuigen verklaarden over gevaarlijk en agressief rijgedrag door verdachte.

Na zes kilometer lukte het de Krimpenaar om voor de andere auto te komen. Op de provinciale weg N210 zette hij zijn auto stil, om zo ook de ander tot stoppen te dwingen. Hij stapte uit en liep met een hamer op de andere auto af. 

Een achterliggende bestuurder reed vervolgens met volle snelheid achterop de auto. In de auto zaten vier broers en de vriendin van een van hen. De vrouw en een van de broers kwamen bij de klap om het leven. Drie anderen raakten zwaargewond; één van de drie raakte voor het leven ernstig gehandicapt.

Schuldvraag
Dat het uiteindelijk een andere bestuurder was die daadwerkelijk heeft gebotst, maakt volgens het OM niet dat verdachte daarmee niet schuldig is. De bestuurder van het busje kan ook een verwijt worden gemaakt en zal op een later moment ook voor de rechter moeten verschijnen. Maar, zo zegt justitie, het is aan verdachte te wijten dat de risicovolle situatie is ontstaan, waardoor het ongeluk kon gebeuren. “Verdachte had zich moeten realiseren dat hij op deze wijze zowel voor de inzittenden van de VW Polo en het achteropkomende verkeer een zeer gevaarlijke situatie creëerde”, aldus de advocaat-generaal in haar requisitoir.

Het OM ziet dan ook geen reden tot strafvermindering. Behalve het creëren van een gevaarlijke situatie heeft verdachte ook meerdere verkeersovertredingen begaan tijdens de achtervolging. Verder werden in zijn bloed te hoge waardes THC en cocaïne gevonden, volgens eigen zeggen had hij de dag ervoor gebruikt.

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier