Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Meer dan honderd tractoren stonden er langs de Zijdeweg in Ouderkerk aan den IJssel.
• Meer dan honderd tractoren stonden er langs de Zijdeweg in Ouderkerk aan den IJssel. (Foto: Floris Bakker)

Goede sfeer bij boerenactie in Ouderkerk

  •   keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL • Boeren uit de Krimpenerwaard kwamen woensdagavond massaal naar Ouderkerk aan den IJssel om te protesteren tegen de de nieuwe regelgeving rondom het uitrijden van mest.   


De boerenactie ging bepaald niet onopgemerkt voorbij. Langs de Zijdeweg stonden tussen de 100 en 150 tractoren geparkeerd, waarvan velen waren voorzien van een protestbord of omgekeerde Nederlandse vlag. Dat laatste is een teken van verzet. 

Dat verzet richt zich op de alsmaar toenemende wet- en regelgeving waar de boeren mee te maken hebben. De nieuwste eis uit Den Haag gaat over het bemesten van grasland. Dat is straks niet meer toegestaan bij een temperatuur van boven de 20 graden. 

Geluidsoverlast
"Als de Tweede Kamer dit voorstel aanneemt, worden we gedwongen in de zomer 's avonds en 's nachts de mest uit te rijden", verklaart Floor de Jong, woordvoerder namens de Krimpenerwaardse boeren. "Dat betekent onnodig veel geluidsoverlast voor inwoners van dit gebied."

De Jong is dik tevreden over de opkomst. Hij schat dat er zo'n 200 agrariërs en sympathisanten op Plansoen de Maenstand staan. "De Krimpenerwaard telt zo'n 170 actieve boeren. Het is mooi om te zien dat ze vanavond met zo velen zijn gekomen. Dat geeft wel aan hoe breed dit leeft."

Het moment was niet willekeurig gekozen. In De Drie Maenen startte om acht uur een raadsvergadering van de gemeente Krimpenerwaard. Rond half acht nam burgemeester Roel Cazemier uit handen van De Jong een petitie in ontvangst waarin de gemeenteraad wordt opgeroepen zich achter het verzet van de boeren te scharen. "want die 20 graden- eis moet van tafel", riep De Jong vanuit de muziektent.

Gesprek
Cazemier complimenteerde de boeren hoe zij de actie vorm hadden gegeven. Hij verklaarde nog deze week in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van de boerenorganisaties in de Krimpenerwaard. "Ik roep jullie op in overleg te blijven met de overheid. Of het nu gaat om deze nieuwe regelgeving rondom het uitrijden van mest of de maatregelen die worden genomen om het stikstofprobleem op te lossen."

Na de overhandiging konden de boeren een patatje eten op een boerderij in de buurt, maar de meesten reden met hun tractor weer naar huis. Veel boeren moesten namelijk nog de melkput in om de koeien te melken."

Mede naar aanleiding van het boerenprotest over nieuwe mestregels nam de gemeenteraad unaniem een motie aan om de zorgen en bezwaren van de boeren te steunen en met klem onder de aandacht te brengen bij het ministerie van Landbouw en Volksgezondheid. Wethouder Jan Vente gaf aan er direct mee aan de slag te gaan.

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5