• De laatste dag Prins Bernhardschool: afscheid na 142 jaar.
• De laatste dag Prins Bernhardschool: afscheid na 142 jaar. Foto: Jan Timmer

Afscheid na 142 jaar basisonderwijs in buurtschap Schuwacht

Algemeen 1.359 keer gelezen

LEKKERKERK • Schuwacht zal nooit meer hetzelfde zijn nu de Prins Bernhardschool is opgehouden te bestaan. Dinsdagavond werd afscheid genomen na 142 jaar openbaar onderwijs in het buurtschap tussen Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek. Met een lach en een traan.

Toen eind vorig jaar bekend werd dat de Prins Bernhardschool gesloten zou worden en mogelijk in een expertisecentrum voor leerlingen met een ondersteuningsbehoefte zou veranderen, waren er protesten van leerlingen, ouders en vele Schuwachters met een verleden op deze school. Die bleken kansloos. Een school met (tien nog) rond de veertig leerlingen voortzetten was financieel niet langer haalbaar. En daarmee kwam het einde van de Prins Bernhard in zicht.

Schoollied
Deze dinsdagavond is het druk op het schoolplein onder aan de dijk. Er wordt een film vertoond waarin alle negentien leerlingen van de school meespelen. Het schoollied wordt gezongen. 'Wij zijn trots op onze school. Niets was hier te gek. Iedereen was altijd welkom op deze fijne plek', laten de kinderen niets te raden over waar het hun liefde voor 'De Bernhard' betreft. Ze voelden zich er prettig en gezien. Veilig en gewaardeerd. Een deel van hen gaat na de zomer de overstap maken naar het voortgezet onderwijs, anderen worden ondergebracht in een 'eigen' klas op basisschool Het Schateiland, een paar kilometer verderop. Twee onderwijskrachten van de Prins Bernhardschool gaan met hen mee. Zo blijft dat deel van vertrouwd intact. Wat straks blijft zijn mooie herinneringen aan wat is geweest. De school van Schuwacht is na 142 jaar voltooid verleden tijd. De toekomst van het gebouw? Ongewis. Expertisecentrum wordt zij niet. Wat wél is een vraag die de gemeente moet beantwoorden.

Jan Timmer

Jan Timmer

Freelance-redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard, Het Kontakt-IJssel en Lekstreek en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden