• Riet Wijnen in haar rijk versierde tuin.
• Riet Wijnen in haar rijk versierde tuin.

Kraamverzorgster Riet Wijnen met pensioen: ‘mooie en dierbare herinneringen’

Algemeen 851 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Riet Wijnen kijkt met ‘ontzettend veel voldoening’ terug op maar liefst 47 jaar kraamzorg. “Ik heb destijds vol overtuiging voor dit beroep gekozen en heb daar nooit spijt van gehad. Natuurlijk was het soms best zwaar, maar ik had het niet willen missen.”

Dinsdag werd ze bij terugkeer van een uitstapje met haar man verrast met een rijk versierde tuin en ’s middags stonden nog eens vele collega’s bij haar op de stoep om -op 1,5 meter afstand- een afscheidslied voor haar te zingen. “Ongelooflijk, het was echt een grote verrassing. Ik wist nergens van. En woensdagmorgen kregen we nog eens ontbijt aangeboden.”

Eerder stoppen
De Schoonhovense Riet (65), die in bijna vijftig jaar kraamzorg bij zo’n duizend gezinnen kwam, moest door corona eerder stoppen met werken. “Mijn pensioen zou eigenlijk aan het einde van dit jaar zijn, maar dat is naar voren gehaald. Mijn man is namelijk enkele jaren ouder dan ik en hij valt door gezondheidsproblemen in de risicogroep. Het was een lastige afweging, maar we hebben weloverwogen besloten dat ik per 1 augustus aanstaande officieel zou stoppen. Door mijn vakantie- en overuren hoefde ik daardoor de afgelopen periode niet meer te werken.”

Onwezenlijk, maar het is niet anders, beaamt Riet. “Het was een abrupt afscheid, maar op een gegeven moment moet je de knop omzetten. Ik heb fantastische jaren beleefd, met heel veel mooie en dierbare herinneringen. Ik heb plakboeken vol geboortekaartjes en foto’s, waar ik nog veel in zal bladeren. Grappige herinneringen ook, zoals die kersverse vader die op de kinderwagen een fietsbel had gemonteerd omdat dat ‘handig was op de drukke markt’. Of die ene keer toen we met het hele gezin door het bed zakten, waarop we beschuit met muisjes aan het eten waren...”

Klik
Minder leuke herinneringen zijn er ook. “In een enkel geval heb je gewoon geen klik met een gezin, dat kan. En natuurlijk is er soms ook verdriet, door een zieke baby of zelfs overlijden. Dat hoort helaas ook bij mijn werk. Maar wat in grote mate overheerst is de vreugde en dankbaarheid binnen gezinnen. Dat alleen al zorgt voor een fijne werksfeer.”

Ze heeft in die 47 jaar veel veranderingen doorgemaakt. “Toen ik begon was ik circa 80 uur in een gezin, nu bijna de helft. En vroeger hadden we te maken met stoffen luiers, die met de hand gewassen moesten worden. Die tijd ligt gelukkig al even achter ons.”

Fietsen
Ze begon op 1 april 1973 bij Kraamcentrum Gouwe Lek & IJssel, wat inmiddels, diverse fusies later, Kraamzorg De Waarden is geworden. “Ik ben in een wijde regio werkzaam geweest. Ik kan alleen maar positief terugkijken: het is een fijne werkgever, met goede werkomstandigheden.”

Niemand hoeft zich zorgen te maken dat Riet Wijnen zich gaat vervelen. Ze noemt een waslijst aan mogelijke tijdsbestedingen op: van lekker fietsen met haar man tot tuinieren en van puzzelen tot oppassen binnen de familie. “En natuurlijk ga ik, zodra het weer kan, met gebak langs bij mijn werk. Dat hebben mijn collega’s wel verdiend!”

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

• Riet krijgt een cadeau aangeboden namens collega's.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden