• De wisselstrook is tot 28 augustus buiten gebruik.
• De wisselstrook is tot 28 augustus buiten gebruik. Foto: Floris Bakker

Collegevragen na verkeerschaos in en rond Krimpen aan den IJssel

Algemeen 2.937 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De fracties van Leefbaar Krimpen en Stem van Krimpen hebben maar liefst 37 vragen ingediend bij het college over de verkeerschaos die maandag ontstond in Krimpen aan den IJssel. 

Als gevolg van de afsluiting van de Nieuwe Tiendweg stond het verkeer in het dorp 's morgens muurvast. Dat ook de wisselstrook dicht was, was volgens Oscar Suijk van Leefbaar Krimpen voor velen een grote verrassing. "Bij absoluut niemand, de wethouder uitgezonderd, was het bekend dat ook de wisselstrook werd afgesloten. Zelfs buurgemeente Capelle zegt hier door overvallen te zijn. Het is absoluut onbestaanbaar dat dit kan."

Reconstructie
Suijk houdt zijn hart vast voor het moment dat de reconstructie van de grote kruising 'echt' gaat beginnen. "Wij hopen dat verkeerswethouder Anthon Timm nu eindelijk eens gaat inzien dat de werkzaamheden in de avond, nacht en op zaterdag en zondag moeten worden uitgevoerd. Dit soort werkzaamheden kunnen gewoon niet meer overdag plaatsvinden en al helemaal niet meer in de spits."

Wethouder Anthon Timm erkent ruiterlijk dat er een fout is gemaakt in de communicatie. "We hebben de focus vooral gelegd op de werkzaamheden aan de Nieuwe Tiendweg en niet op de afsluiting van de wisselstrook. Maar we kunnen de nieuwe busbaan en bushaltes niet aanleggen, zonder eerst de wisselstrook te verleggen. We hadden hier beter over moeten communiceren. Ik vind het vervelend dat mensen hierdoor overlast hebben ervaren." 

De wisselstrook blijft tot 28 augustus gesloten. Dat is nodig om de weg aan te sluiten op de fly-over. Het is volgens Timm nu ook niet veilig om over de wisselstrook te rijden. Zo zijn de vangrails al weggehaald.   

Drukker
Hij zegt dat er heel bewust voor is gekozen om deze week te beginnen met de werkzaamheden. "We konden niet wachten tot de eerste week van de schoolvakantie. Als we nu aan de slag gaan is het werk eind augustus afgerond. In september verwachten we namelijk dat het weer een stuk drukker gaat worden op de weg."

Als het nodig is wordt er ook in de avond, nacht en op weekenddagen gewerkt. Toch verwacht hij dat dit niet nodig zal zijn. "Het project is in fases opgedeeld. Dat doen we om de werkzaamheden goed op elkaar aan te laten sluiten. Het is een complex proces. Als je het totaal werk niet goed opdeelt, zit je elkaar vreselijk in de weg." 

Om te voorkomen dat er de komende dagen opnieuw grote verkeersproblemen ontstaan, neemt de gemeente maatregelen. Zo komt er onder meer een extra rijbaan om Krimpen uit te komen. "Ook passen we de verkeersinstallaties aan en zetten we extra verkeersregelaars in. Dit alles moet wat verlichting geven."

Kruisingen
Alles is erop gericht om de kruisingen vrij te houden. Timm: "Door op kruisingen stil te staan, blokkeert en stagneert de doorstroming. Aan alle verkeersdeelnemers doen wij daarom de dringende oproep om de kruisingen begaanbaar te houden.”

Hij wijst ook op de alternatieven voor het gebruik van de auto, zoals de fiets of het openbaar vervoer. "Als je dan toch met de auto gaat, probeer dan zo veel mogelijk files te vermijden. Werk indien mogelijk thuis of ga later naar je werk als dat kan. Rijd via de Krimpenerbosweg/N210. Om de doorstroming te verbeteren, moeten we eerst door de pijn van deze werkzaamheden heen. Laten we er met elkaar het beste van maken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden