• Wietze en Janneke van der Laan.
• Wietze en Janneke van der Laan. Foto: aangeleverd

Verzwakte Goudse wereldzeilers krijgen hulp vanuit Krimpenerwaard

Algemeen 2.700 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Jaren geleden vertrokken Wietze en Janneke van der Laan uit Gouda om hun droom te verwezenlijken: een wereldreis per zeilboot. Alles ging fantastisch, totdat Covid 19 hun pad kruiste terwijl ze op de Indische Oceaan voeren. 

Voor 102 dagen zaten ze opgesloten op hun zeilboot, worstelend met voedselgebrek, gebrek aan beweging, verzengende hitte en daarna slecht weer. “In quarantaine op de Malediven klinkt leuk, maar is het niet”, verzucht Janneke. 

Spiermassa
Toen ze eindelijk naar de Seychellen konden zeilen, bleken Wietze en Janneke sterk verzwakt te zijn. "Tijdens de overtocht zijn we veel spiermassa en kracht kwijtgeraakt", zegt Wietze. "Dingen die normaal makkelijk gaan, kosten nu veel moeite. Zeezeilen is een inspannende activiteit, dus we zijn nogal geschrokken onderweg.”

Eenmaal aangekomen in Victoria, de hoofdstad van de Seychellen, begonnen de twee meteen met wandelen. “Dat werkte niet echt”, grijnst Janneke. “Blaren en gewrichtspijn. We deden iets verkeerd en moesten dus goed advies hebben.” Ze besloten de fysiotherapiepraktijk van een oude hardloopvriend te bellen. 

“Ja, dat is een telefoontje dat ik me nog lang zal herinneren”, zegt Cora van Gelderen, praktijkmanager bij Fysiotherapie MTC Schoonhoven. “In eerste instantie ben je verrast hoe ze bij ons terecht komen, maar al snel werd duidelijk dat ze de oprichter van onze praktijk, Joep van Poppel, nog van vroeger kennen.” 

Katrollen
Van Poppel zelf vond het leuk om zijn oude hardloopmaatjes weer te spreken. “Ik ken ze als fitte mensen, maar nu was wel duidelijk waar de knelpunten zaten. Met de beperkte middelen die ze op hun boot hebben, zijn we aan de slag gegaan. Dat is best een uitdaging, omdat de ruimtes op zo’n zeilboot beperkt zijn en je bijvoorbeeld een fles met water of een stuk gereedschap als gewicht moet gebruiken. Katrollen zijn er genoeg op een zeilboot, daar konden we ook wat mee."

Hij vindt het een uitdaging om iets voor de Goudse zeezeilers te kunnen betekenen. “We waren al gewend om digitaal met patiënten aan de slag te gaan, maar zó ver van huis is wel bijzonder.” Samen met zijn collega's van Fysiotherapie MTC Schoonhoven heeft hij nu een leuk programma in elkaar gezet voor Wietze en Janneke. 

De twee hebben nog drie maanden de tijd om fit te worden. Dan begint de reis naar hun volgende bestemming: Zuid- Afrika. Via WhatsApp worden de vorderingen besproken. Volgens Van Gelderen gaat het de goede kant op. “Het is geweldig dat we ze kunnen helpen, zowat aan de andere kant van de wereld.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden