• De initiatiefnemers van het boek bij het graf van Heinz Lettink.
• De initiatiefnemers van het boek bij het graf van Heinz Lettink. Foto: Stephan Tellier

Korevaar, Ooms en Niestadt brengen ode aan oorlogsslachtoffers uit Krimpenerwaard

Algemeen 791 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Gedetailleerd onderzoek naar de gevallenen uit de Krimpenerwaard tijdens WOII leverde na eerdere publicatie een schat aan nieuwe gegevens op. Reden om dit te bundelen in een boek.

Samen sta je sterker. Daarom verwelkomde schrijver Hans Korevaar de steun van mede-auteur Otto Ooms en uitgever Piet Niestadt bij de totstandkoming van het boek 'Zij kwamen uit de Krimpenerwaard'. Daarin zijn persoonlijke levensverhalen van 300 oorlogsslachtoffers uit het poldergebied opgetekend. "Een monnikenwerk”, geeft het drietal toe. "Maar we kregen er steeds meer handigheid in.”

Voortouw
Hans Korevaar (80) nam het voortouw met zijn verhalen, die hij voor de Historische Encyclopedie Krimpenerwaard in 2015 publiceerde. Die uitgave leverde veel reacties en nieuwe verhalen op.

"Dat had ik ingecalculeerd. Een zoektocht naar gevallenen vereist veel doorzettingsvermogen. Feitelijk beschik je slechts over een uitgebreid namenregister. Daarmee duik je in archieven, lees je lokale kranten uit de oorlogsperiode en vraag je gegevens op bij nazaten en dorpelingen. Soms ging dat makkelijk, vaak was het lastig om die te achterhalen. Het was immers zeventig jaar geleden dat zich de ellende voltrok. Niet ieders geheugen werkt feilloos. Ik hoopte op aanvullingen om verder te kunnen gaan met het onderzoek.” 

Korevaar was uitermate tevreden met de digitalisering van de Schoonhovensche Courant, die veel dagelijkse gebeurtenissen beschreef en met rouwadvertenties het spoor vereenvoudigde. "Dat was een perfecte bron van informatie. De krant stond weliswaar onder toezicht van de bezetter, maar het nieuws was toch redelijk betrouwbaar.”

Heinz Lettink
De amateurhistoricus was vooral geïnteresseerd in de levenswandel van verzetsman Heinz Lettink, die op 19 juli 1945 werd herbegraven op de algemene begraafplaats van Schoonhoven.

"Die gebeurtenis maakte veel indruk op mij. Ik was 5 jaar oud en schrok enorm van de saluutschoten. Later ben ik me gaan verdiepen in Lettink. Hij was van Duitse komaf. Zijn moeder werkte in de Lopikerwaard en maakte kennis met metselaar Harm Lettink uit Schoonhoven. Ze trouwden in 1926. Heinz Lettink vocht als marinier mee bij de Maasbruggen in Rotterdam en sloot zich na de capitulatie aan bij het verzet. Hij was in '44 informant bij de slag om Arnhem, bekend als operatie 'Market Garden'. Lettink raakte vlak na bevrijdingsdag 5 mei slaags met Hollandse SS'ers in Veenendaal en werd dodelijk getroffen. Zijn verhaal was voor mij aanleiding om feiten over andere gevallenen uit de Krimpenerwaard te onderzoeken.”

Medestander
In Piet Niestadt, uitgever van enkele historische boeken en de serie 'Het leven in Schoonhoven', vond Korevaar een enthousiast medestander. Niestadt betrok vervolgens Otto Ooms bij de klus. Ooms raakte eveneens in de ban van de grillige oorlogsgeschiedenis.

"Hans is vooral technisch onderzoeker. Ik ben meer een man van het schrijven van verhalen. We hadden wel eens discussie over onderwerpen, maar dat stond samenwerking niet in de weg. Wat mij bij de verhalen van de slachtoffers opviel waren de vele doden door toedoen van geallieerde beschietingen. Ook kreeg ik meer inzicht in het tijdsbeeld. Ik ga de daden van foute Nederlanders beslist niet goedpraten, maar ik kan wel enig begrip opbrengen voor bepaalde keuzes. Daarom is er een hoofdstuk aan hen besteed.” 

Voor Piet Niestadt waren er voldoende ingrediënten aanwezig om de persoonlijke verhalen te bundelen tot een fraai standaardwerk dat in menig thuisbibliotheek niet zou misstaan. "Ik zie zelfs mogelijkheden voor onderwijsdoeleinden. Jongeren weten weinig van de oorlog. Daarom wordt het verloop van de strijd beschreven in dit boek. Dat maakt het mijns inziens compleet.”

Zij kwamen uit de Krimpenerwaard' wordt op zaterdag 18 juli officieel gepresenteerd in de bibliotheek van Schoonhoven. De kleindochter van Heinz Lettink ontvangt het eerste exemplaar. Het boek kost 24,95 euro en is vanaf 20 juli in alle boekhandels in de Krimpenerwaard verkrijgbaar. 

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden