• Duiven op het trapveldje achter het raadhuis in Krimpen aan den IJssel.
• Duiven op het trapveldje achter het raadhuis in Krimpen aan den IJssel. Foto: Floris Bakker

'Bewoners moeten zelf duivenoverlast aanpakken'

Algemeen 1.324 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Bewoners in de wijk rond het raadhuis van Krimpen aan den IJssel zullen zelf maatregelen moeten nemen om de overlast van duiven tegen te gaan. Dat schrijft de gemeentelijke ombudsman Anne Mieke Zwaneveld in haar jaarverslag over 2019.

Zij vroeg een deskundige om advies na een klacht van een wijkbewoner. Die wil dat de gemeente de overlast aanpakt, onder meer door handhavend op te treden tegen een bijvoerende inwoner. Het bijvoeren van overlastgevende dieren is namelijk verboden in Krimpen aan den IJssel.

Ontlasting
Dat de duiven overlast veroorzaken is voor iedereen wel duidelijk, schrijft Zwaneveld. De overlast komt vooral door de ontlasting van de vogels. Balkons, zonnepanelen, wasgoed: alles zit eronder. De gemeente deed van alles om de overlast te stoppen. Zo zijn er 850 duiven afgevangen, roofvogels ingezet en is het voederverbod nog eens bekrachtigd. Het probleem is echter nog altijd niet opgelost.

De gevraagde expert zegt dat duivenoverlast niet snel is te stoppen. Handhaving van het bijvoederverbod is niet genoeg, net als het afvangen van duiven. 'Naast al deze maatregelen zijn er nog aanvullende stappen nodig. Bewoners zelf zullen ook hun maatregelen moeten nemen om de overlast tegen te gaan en te stoppen. Het stoppen van het bijvoeren is daar slechts één aspect van.' 

Overigens vindt Zwaneveld dat de gemeente genoeg doet tegen de overlast van de duiven. 'Het is helaas gewoon niet mogelijk om snel een einde te maken aan de overlast'.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden