Afbeelding

Krimpenerwaard zoekt 'meedenkers' schone energie

Algemeen 478 keer gelezen

REGIO • Gemeente Krimpenerwaard nodigt inwoners uit om samen na te denken over ‘hernieuwbare energie’. Het gaat daarbij om energiebronnen zoals zonne- en windenergie, energie uit water, aardwarmte en waterstof.

“In het Nationaal Klimaatakkoord is afgesproken dat dertig regio’s in Nederland een energieplan schrijven”, licht een gemeentewoordvoerder toe. “Alle regionale plannen samen moeten voldoende schone energie opleveren voor heel Nederland. Dit noemen we de Regionale Energiestrategie (RES). Krimpenerwaard hoort samen met de gemeenten Gouda, Bodegraven-Reeuwijk, Zuidplas en Waddinxveen tot de regio Midden-Holland.”

Bijeenkomsten
De gemeente Krimpenerwaard wil dit plan samen met inwoners opstellen. Allereerst worden in september informatiebijeenkomsten gehouden: “Vanaf oktober volgen bijeenkomsten waarin inwoners hun mening met de gemeente kunnen delen. In het voorjaar van 2021 moet het eerste plan in Midden Holland af zijn.”

Vervolgens: “Door samen te werken in de regio moet de overgang naar schone energie sneller en beter verlopen. Ook hebben sommige technieken gevolgen over de gemeentegrenzen heen. Een windmolen in Gouda kan bijvoorbeeld in het zicht staan van inwoners uit Haastrecht. We werken daarom samen met onze buurgemeenten, waterschappen, provincie en andere betrokken partijen, zoals de woningbouwverenigingen en het bedrijfsleven.”

Denkrichtingen
In de voorbereiding op de Regionale Energie Strategie zijn enkele ‘denkrichtingen’ bekeken. Dit mondde uit in de concept-RES.

“We zijn begonnen met een ‘basis’. Hierin combineren we zonne- en windenergie, omdat we alleen dan zeker zijn dat we elektriciteit op alle momenten van de dag kunnen verkrijgen. Ook hebben we gekeken naar locaties die het meest wenselijk en kansrijk zijn. Omdat de basis alleen onvoldoende is om genoeg elektriciteit op te wekken voor de regio, zijn aanvullende denkrichtingen nodig.” 

Dit heeft geleid tot ‘basis plus’ (het toevoegen van windenergie langs bestaande wegen), ‘concentratie’ (één of meer grote locaties gebruiken om schone energie met zon of wind op te wekken) dan wel ‘spreiding’ (initiatieven uit de samenleving om energie op te wekken).

Eerste stap
“Deze denkrichtingen zijn een eerste stap. Er ligt nog niks vast. We zijn zuinig met de ruimte die we hebben en houden rekening met de natuur en hoe het landschap eruit ziet. We kijken wat er kan. En ook naar welke oplossingen het meest haalbaar en betaalbaar zijn.”

Kortom, de gemeente zoekt meedenkers. “De energietransitie is misschien wel de grootste uitdaging waar de gemeente de komende jaren voor staat. Krimpenerwaard werkt daarom nu al aan plannen voor het opwekken van duurzame energie en het duurzaam verwarmen van woningen en gebouwen. In de maand september hopen we bijeenkomsten te organiseren om met inwoners in gesprek te gaan over het vormgeven van de energietransitie. We willen deze bijeenkomsten in zowel fysieke als in digitale vorm aanbieden.” Een concrete uitnodiging hiervoor zit begin september bij Het Kontakt.

Daarnaast nodigt de gemeente iedereen uit om mee te denken over de energietransitie. Belangstellenden kunnen mailen naar: duurzaam@krimpenerwaard.nl

Meer informatie: www.krimpenerwaard.nl/duurzaamheid (en zie de gemeentepagina’s in Het Kontakt van dinsdag 14 juli).

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden