Afbeelding
Foto: Robert van der Hek

1 Miljoen subsidie voor boeren die bodemdaling in polders Vlist remmen

Algemeen 777 keer gelezen

VLIST • De provincie Zuid-Holland verleent ruim 1 miljoen euro subsidie voor het project ‘Klimaatslim Boeren op veen in de polders blij Vlist’. Het bedrag is bestemd voor de aanleg van waterinfiltratiesystemen, bedoeld om de veenbodem in droge perioden vochtig te houden en hiermee inklinking en CO2-uitstoot te beperken.

In totaal 21 boeren willen onder begeleiding van de agrarische natuurverenigingen Weidehof en Lopikerwaard gezamenlijk de bodemdaling remmen, de waterkwaliteit en biodiversiteit verbeteren en inspelen op klimaatadaptatie.

Centraal staat meer water in droge tijden ‘infiltreren’ in de percelen, verduurzaming van de melkveehouderij, een verminderde uitstoot van broeikasgassen (met name CO2), verbetering van de waterkwaliteit (verminderen nutriënten) en het verhogen van de biodiversiteit (vegetatie en insecten). 

Proef
De uit te voeren werkzaamheden bestaan in hoofdzaak uit het realiseren van waterinfiltratiesystemen op ruim 350 hectare agrarische veenweidegronden. Daarnaast wordt als proef een aantal percelen verdrast/vernat met dit waterinfiltratiesysteem om de leefomgeving voor weidevogels te verbeteren.

Vertegenwoordigers van de agrarische natuurverenigingen, wethouder Jan Vente en hoogheemraad Bert de Groot ondertekenden hiertoe vorig jaar een intentieovereenkomst, die tevens werd bekrachtigd door de deelnemende boeren uit het gebied. De handtekeningen waren nodig om de subsidieaanvraag te doen. 

Wethouder Jan Vente: “Nu de subsidietoekenning rond is, kunnen we samen aan de slag.”

Hoogheemraad Bert de Groot sluit zich daarbij aan: “Het is mooi om te zien dat boeren op steeds meer plekken in het veenweidegebied initiatieven nemen om klimaatslim te boeren.” 

De maatregelen beslaan het werkgebied van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Krimpenerwaard.

De subsidie bestaat voor 50% uit EU-geld. De andere helft is afkomstig van het programma Klimaatslim Boeren op veen. Daarnaast investeren de boeren, hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, de agrarische natuurverenigingen en de provincie Zuid Holland in biodiversiteitsmaatregelen en monitoring. 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden