Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Zonnepanelen op het dak zorgen ervoor dat de waarde van een huis stijgt.
• Zonnepanelen op het dak zorgen ervoor dat de waarde van een huis stijgt. (Foto: Stockfoto)

'Huiseigenaren Krimpen willen praktisch advies'

  •   200 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Veel Krimpenaren willen best hun huis verduurzamen, maar kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken

Vooral over de kosten maken ze zich zorgen, zo blijkt uit een enquête die door 135 inwoners is ingevuld. (Oud-)wethouder Arjan Neeleman kan zich dat wel voorstellen. "Als je bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak legt, duurt het natuurlijk wel even voor je je investering hebt terugverdiend", zegt hij. "Toch is het de moeite waard. De terugverdientijd wordt steeds korter en de waarde van je huis neemt toe. Dat zijn nou net de dingen die je als burger moet weten."

De gemeente liet de enquête uitvoeren als inbreng voor de Regionale Energiestrategie van de regio Rotterdam-Den Haag, een regionaal plan dat wordt opgesteld om de doelen uit het Landelijke Klimaatakkoord te halen. Deelnemers kregen - via een swipocratie - allerlei stellingen en dilemma's te zien waarbij ze al 'swipend' hun voorkeur konden aangeven.

Windmolen
De enquête leverde opvallende uitkomsten op. Zo ziet 92 procent van de ondervraagde Krimpenaren wel wat in het plaatsen van zonnepanelen op daken van bedrijven. Verder zien zij liever één grote windmolen (op een bedrijventerrein) dan vijftien voetbalvelden vol zonnepanelen. Zo'n 71 procent maakt zich zorgen over de opwarming van de aarde. Van hen is 69 procent bereid om zelf maatregelen te nemen om duurzamer te leven.

Vooral die laatste uitkomst heeft Neeleman verrast. "Krimpen telt veel inwoners die hier in de jaren 70 en 80 een huis hebben gekocht. Hun kinderen zijn vaak al de deur uit en de hypotheek is afbetaald. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat deze groep bereid was om nog te investeren in hun huis, maar het tegendeel is waar. Er zijn - ook in Krimpen - heel veel mensen die iets willen doen om duurzamer te wonen."

Wat tevens naar voren komt is de grote behoefte aan informatie. "Huiseigenaren willen gewoon praktisch advies. Hoeveel zonnepanelen kunnen er op m'n dak? Hoe kan ik mijn huis maximaal isoleren? Welke maatregelen moet ik nemen voor een beter energielabel? Je kunt met al je vragen over duurzaamheid terecht bij ons regionale energieloket de WoonWijzerWinkel in Rotterdam, maar ik weet eerlijk gezegd niet of er veel inwoners van ons dorp daar naartoe rijden."

Winkel
De gemeente dacht eraan om op winkelcentrum Crimpenhof een 'eigen' WoonWijzerWinkel te openen. Vanwege de hoge kosten ging dat niet door. Toch weet Neeleman zeker dat een dergelijke winkel veel bezoekers zou trekken. Hij wijst naar de WoonWijzerWagen die met wijkacties door de wijken rijdt. "Als 'ie ergens staat, komen er tientallen mensen binnenlopen. Ik snap dat wel. Je krijgt dan gelijk gratis advies wat je kan doen om je woning te verduurzamen."

Neeleman, vanaf deze week wethouder af, merkt op dat je met kleine veranderingen resultaat kunt boeken. "Vervang bijvoorbeeld onzuinige lampen door spaarlampen of led-verlichting. Koop een zuinige douchekop die water en energie bespaart. Met veel kleine stappen kom je al een heel eind." Krimpense huiseigenaren krijgen tijdelijk 90 euro cadeau van de gemeente als ze voor 10 euro een WoonWijzerBox bestellen met zulke kleine energiebesparende maatregelen. Daarvoor kunnen ze terecht op onderstaande website.

www.woonwijzerwinkel.nl/krimpenaandenijssel

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }