• Renate van der Werf.
• Renate van der Werf.

Renate van der Werf strijdbaar: 'logica ontbreekt bij coronaregels'

Algemeen 2.655 keer gelezen

SCHOONHOVEN • De actiegroep ‘Viruswaanzin’ mobiliseerde afgelopen weken enkele duizenden mensen om te protesteren tegen de beperkende coronamaatregelen. De Schoonhovense Renate van der Werf sloot zich bij hen aan.

“Vooropgesteld: ik ben geen kritiekloos volger van Viruswaanzin”, zegt de Schoonhovense vooraf. “Ik verdiep me in de materie en besluit dan pas of ik er achter sta. Het gaat mij met name om het houden van de 1,5 meter afstand, omdat er geen wetenschappelijke basis en geen bewezen effect voor is. Datzelfde geldt voor de mondkapjes. Regels moeten logisch zijn. Ik ben ook tegen de coronaspoedwet, omdat die naar mijn mening onze grondrechten in gevaar brengt."

Vooral het afschermen van ouderen om overdracht van het coronavirus te voorkomen is volgens Van der Werf te drastisch. “Ik zie in mijn directe omgeving twee vrouwen van boven de 80 de wil om te leven verliezen. Het gaat om mijn tante van 88 uit Den Haag en een mevrouw van 94 in Schoonhoven.”

Stilstand
Nader verklarend: “Mijn tante was voor de coronacrisis altijd onderweg. Ze had een vast ritme: bingo, met andere ouderen eten en twee keer per week naar haar zoon. Ze genoot van deze momenten. Ook kwam ze nog regelmatig met mijn andere tante van 85 met de taxi naar Ammerstol, waar mijn ouders wonen. De afgelopen maanden is ze alleen thuis gebleven. Zondag 21 juni was ik toch in Den Haag vanwege de demonstratie van Viruswaanzin en ben ik bij haar langs geweest. Ze vertelde me dat ze de afgelopen periode nog erger heeft ervaren dan de Tweede Wereldoorlog, omdat ze 24 uur per dag alleen was. Ze zei ook met een zachte stem -misschien omdat ze zich schaamt voor deze term- dat ze er depressief van werd. Ze heeft door deze stilstand minder vertrouwen gekregen in haar benen, omdat ze te weinig heeft kunnen bewegen. We hebben het nu eindelijk voor elkaar dat ze weer naar buiten gaat.”

“De mevrouw van 94 woont bij mij in de buurt. Ik kwam haar voor de coronacrisis regelmatig tegen. Ik zei altijd gedag en naarmate ik haar vaker tegenkwam, begon ik vaak even een praatje met haar. Zij viel mij op, omdat het echt een dame is met een sterke wil en nog heel goed bij de tijd. Toen de coronacrisis begon besefte ik dat zij dus ook niet meer naar buiten kon. Ik wist in welke flat ze woonde, maar had geen naam of huisnummer. Ik heb een briefje in de hal van de flat opgehangen waarop ik haar heb omschreven met mijn telefoonnummer erbij. En ja hoor, de volgende dag belde ze. Ik heb haar tijdens de afgelopen maanden regelmatig gebeld, een bloemetje gebracht of iets lekkers. Gelukkig heeft ze ook nog een zoon en dochter die goed voor haar zorgen. Ook zij vertelde dat haar benen sinds de coronatijd achteruit zijn gegaan en dat ze niet meer naar buiten durft. Helaas nog steeds niet. Ook zij had voor de crisis een vast ritme, net zoals mijn tante.”

Perspectief
Maar de maatregelen zijn inmiddels versoepeld. Dat biedt toch perspectief? Renate: “Elke versoepeling is welkom, maar zolang de regering vasthoudt aan de 1,5 meter afstand en de spoedwet ben ik niet tevreden. En dat geldt ook voor deze vrouwen. Zij zijn gebaat bij het teruggaan naar het oude normaal, zonder beperkingen. Aan ouderen is nooit gevraagd of ze dit wel willen. Misschien zouden ze zelf een andere keuze dan isolement maken."

Viruswaanzin riep vorige week op om bij een rechtbank bananen te leggen. Renate koos voor het politiebureau in Bergambacht als alternatief. “Ik heb daar een banaan, bloemen en een persoonlijke notitie neergelegd. Een banaan, omdat Nederland steeds meer gaat lijken op een bananenrepubliek. Mijn stem wordt steeds meer gesnoerd en er is geen communicatie tussen de overheid en de oppositie, een groeiende groep burgers.” 

Wat haar het meest dwars zit zijn de tegenstrijdigheden in de coronaregels. “Nu mogen we met drie of vier verschillende mensen in een auto, maar we moeten nog wel 1,5 meter afstand houden op het terras. Terwijl de kans op besmetting buiten bijna nihil is. En zo kan ik nog wel meer voorbeelden noemen, zoals dat mensen in vliegtuigen bovenop elkaar zitten. Dat mag ook gewoon weer."

Afsluitend: “Eind april had ik voor het eerst het gevoel: zijn al deze maatregelen nog wel nodig? Kijk, ik ben geen specialist, maar als je je goed in de materie verdiept kom je met gezond verstand een eind. Ik spreek veel mensen die tegen de 1,5 meter afstand en de spoedwet zijn, maar in discussies houden ze zich op de vlakte. Gelukkig geldt dat niet voor iedereen. Het houdt mij in ieder geval strijdbaar. Natuurlijk moet je uitbraken goed blijven monitoren en als het uit de hand loopt optreden. Maar het heeft geen zin om een heel land op slot te gooien. Dan is het middel erger dan de kwaal.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden