Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Mireille Burema (l) en Ilse Verwei wisselen het directeurschap van De Vlieger in voor een nieuwe baan.
• Mireille Burema (l) en Ilse Verwei wisselen het directeurschap van De Vlieger in voor een nieuwe baan. (Foto: Robert van der Hek)

Directie-duo OBS De Vlieger neemt afscheid: 'Tijd voor een nieuwe uitdaging’

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • Beiden traden in augustus 2011 aan als directeur van basisschool De Vlieger, en nemen nu ook tegelijk afscheid. “Het is tijd voor een nieuwe uitdaging.”


“Het is al die jaren smooth gegaan”, klinkt het deze dinsdagmiddag uit de mond van Mireille Burema en Ilse Verwei. Het is de enige dag in de week dat ze beiden op school zijn, de overige dagen vullen ze het directeurschap gescheiden in. “We solliciteerden negen jaar geleden op de functie van schooldirecteur met de bedoeling dit als duobaan op te pakken. We hadden eerder met elkaar kennis gemaakt en het klikte meteen.”

De samenwerking is hen prima bevallen. “Samen sparren, samen beslissingen nemen. De momenten dat we het niet met elkaar eens waren, zijn op de vingers van een hand te tellen geweest. En daar kwamen we ook wel weer uit.”

Energie
Maar waarom dan het besluit om te stoppen? Ilse: “De Vlieger is een hele leuke school, met een fantastisch team en dito vrijwilligers, maar schooldirecteur zijn is een heel intensieve baan. Daar ben je er zeven dagen in de week mee bezig. Daarbij is het takenpakket door de jaren heen behoorlijk uitgebreid. Kortom, het kost heel veel energie.”

Mireille aanvullend: “Daar komt bij dat we op een leeftijd zijn -ik ben 51, Ilse 48- dat je nog een andere uitdaging aan kunt gaan. Daar staan we allebei hetzelfde in.”

Ilse blijft in de Zilverstad werkzaam en begint als docent Nederlands en techniek op het Schoonhovens College. “Voor techniek zal ik eerst een opleiding volgen, want daarvoor ben ik nog niet bevoegd. Ik kijk er naar uit. Ik heb lang voor groep 8 gestaan, dus de stap naar het voortgezet onderwijs is niet zo groot”, aldus de inwoonster van Ammerstol.

Mireille (Ouderkerk aan den IJssel) maakt de overstap naar openbare school voor speciaal basisonderwijs De Piloot, afdeling De Vlinder in Gouda. “Doelgroep zijn kinderen met psychische 'problematieken'. Ik sta deels voor de klas en zal voor het overige deel werkzaam zijn als intern begeleider. Ik heb een zwak voor kinderen die meer nodig hebben dan het reguliere onderwijs en ben heel benieuwd naar deze nieuwe uitdaging.”

Mireille en Ilse zullen De Vlieger zeker niet vergeten. “De leerlingen weten ook dat we weggaan en spreken ons daar op aan. ‘We gaan u missen hoor’, hoorde ik afgelopen week. En: ‘Jammer dat u weggaat’. Dat is wel vertederend."

Basis
Ze kijken tevreden terug op de afgelopen jaren. Vooral op het gecreëerde ‘pedagogisch klimaat’, dat voor goede resultaten zorgt. “Hiermee hebben we met name rust gebracht. We willen kinderen respect voor elkaar bijbrengen, dat ze luisteren naar elkaar. Dat is de basis. Daarnaast willen we als school de creativiteit van leerlingen bevorderen. Ze moeten hun talenten aanspreken en ontwikkelen.”

Ook de coronacrisis heeft De Vlieger vooralsnog goed doorstaan. “In het begin kwam er heel veel op ons af, maar we hebben diep respect voor de flexibiliteit en creativiteit van het team. We waren geen voorlopers op het gebied van online onderwijs, maar het is gelukt om alle leerlingen te bereiken en binnenboord te houden. En dan nog op heel creatieve wijze ook. Gelukkig is de situatie nu weer zo goed als normaal.”

De Vlieger is in de ogen van het directieduo een school van ontmoetingen, waar iedereen welkom is. Een betrokken school in een levendige wijk (Schoonhoven-Noord), die kijkt naar wat leerlingen nodig hebben. 

“Het is een gemêleerd gezelschap, dat boeit en bindt. We zijn dan ook blij dat de opvolging wat ons betreft in goede handen is. Judith Stolk, die deze weken kennismaakt op school, is de nieuwe directeur. Hiermee is de functie weer een eenmanspost. We wensen haar veel succes!”

Dinsdag 7 juli wordt tijdens de 'Vliegerdag' afscheid genomen van Mireille Burema en Ilse Verwei.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten