Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
stockfoto

Voedselbank Lopik: ook voor (tijdelijke) problemen door coronacrisis

  •   147 keer gelezen

LOPIK • De Voedselbank in Lopik merkt geen toename van aanmeldingen door de coronacrisis, terwijl het landelijke beeld anders is.

“Is het schaamte, onwetendheid of redt men zich in Lopik wel?”, vraagt Helma Kruithof zich af. “Landelijk zijn door de coronacrisis veel mensen in de problemen gekomen. De Voedselbanken zien dan ook een toename in het aantal aanmeldingen. Ik raad mensen in de gemeente Lopik die in de knel komen aan zich bij ons te melden. Ook al is het voor tijdelijke hulp.”

Er kan nog een ander aspect spelen, weet de secretaris/penningmeester van de Voedselbank in Lopik. “Op de een of andere manier gaat in Lopik het verhaal rond dat wij streng zouden zijn bij nieuwe aanmeldingen. Waar dat op gebaseerd is, weet ik niet. Wij hanteren de geldende criteria van Voedselbank Nederland, die weer gebaseerd zijn op berekeningen van het Nibud. We gaan daarbij ruimhartig met de regels om. Ook als je iets boven de criteria zit en net niet voor de Voedselbank in aanmerking komt, raden wij betrokkenen aan zich toch te melden. Wellicht is er met bepaalde gegevens geen rekening gehouden.”

Ook tijdelijke hulp is mogelijk. “Bijvoorbeeld omdat financiële regelingen als bijstand, alimentatie en toeslagen nog in gang gezet moeten worden. Wij kunnen dan enkele maanden overbrugging bieden.”

Open
De Voedselbank in Lopik is de coronacrisis zelf vooralsnog goed doorgekomen. “We zijn sowieso open gebleven, waar andere Voedselbanken in Nederland hun deuren sloten.”

Wel moesten enkele vrijwilligers in verband met het coronavirus noodgedwongen afhaken, omdat ze bijvoorbeeld tot de risicogroep behoren. Helma Kruithof: “De overgebleven vrijwilligers hebben de afgelopen maanden hard doorgewerkt om ervoor te zorgen dat mensen toch hun voedselpakket kregen. Uiteraard hielden ze daarbij rekening met de geldende RIVM-maatregelen. Cliënten komen nu de hal aan de Vogelzangsekade niet meer in, maar halen hun pakket bij de deur op. Helaas konden we de afgelopen  periode de pakketten niet thuisbezorgen, maar met de nieuwe versoepelingen in zicht kan dat wellicht binnenkort ook weer.”

Wat producten betreft was er ook geen tekort. “We hebben verschillende giften gekregen, in geld en producten. Daar zijn we uiteraard heel blij mee. Ook boden mensen die door het coronavirus thuis kwamen te zitten aan om een handje te helpen. We werden dus niet vergeten.”

De Voedselbank in Lopik helpt rond de twintig huishoudens binnen de gemeente. Mensen die ook een beroep willen doen op een wekelijks voedselpakket kunnen voor meer informatie terecht bij Helma Kruithof, 06-44236230/info@voedselbanklopik.nl. Zie ook: www.voedselbanklopik.nl

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }