Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Amicitia in Lekkerkerk.
• Amicitia in Lekkerkerk. (Foto: Jan Timmer)

Lekkerkerk kan niet zonder dorpshuis

  •   keer gelezen

LEKKERKERK • Wordt Lekkerkerk straks het enige dorp in de Krimpenerwaard zonder dorpshuis? Een groep verenigingen wil dat koste wat kost voorkomen.


Nu nog is Amicitia de plek waar verschillende verenigingen gebruik van maken voor hun activiteiten. De eigenaar en verhuurder van het pand heeft echter te kennen gegeven de exploitatie in de huidige vorm binnen afzienbare tijd te beëindigen.

"Dus is het van belang dat er serieus over de toekomst wordt nagedacht", zegt Fred Wink, lid van de Dorpshuis-initiatiefgroep waar ook Riet van der Wal (Vrouwen van Nu), Bert Lammens ('t Regiokoor), Jan van Arendonk (Bridgeclub Lekkerkerk) en Jeroen van Arendonk deel van uitmaken. "We hebben de problematiek aangekaart bij het college van B en W van de gemeente Krimpenerwaard, maar tot op heden nog geen inhoudelijke reactie mogen ontvangen." 

Verdwenen
De gemeente Krimpenerwaard heeft het contract met de eigenaar van Amicitia opgezegd. Wink: "Via dat contract werden de verenigingen gefaciliteerd voor het gebruik van de zalen. De zekerheid die zij hadden is daarmee verdwenen. We willen graag weten welke kant het wat de gemeente betreft op gaat. Doel moet zijn een dorpshuis te behouden voor Lekkerkerk. Of daarvoor gebruik wordt gemaakt van Amicitia of een mogelijk ander onderkomen, is bespreekbaar. Als er maar een oplossing komt."

Riet van der Wal is lid van Vrouwen van Nu, een organisatie die regelmatig gebruik maakt van Amicitia. "Het is de enige locatie in Lekkerkerk waar ruimte genoeg beschikbaar is voor onze activiteiten", vertelt ze." Voor de bridgevereniging en 't Regiokoor geldt hetzelfde. "En vergeet al die andere verenigingen niet", wijst Bert Lammens op toneelverenigingen, scholen et cetera die Amicitia hard nodig hebben om bij activiteiten grote groepen te kunnen faciliteren."

Stichting 
"Ons voornaamste doel is gebouw Amicitia behouden als dorpshuis", zegt Jan van Arendonk. "Deze ruimte brengt sinds oudsher mensen van alle leeftijden en organisaties bij elkaar.Voor het levensvatbaar houden Lekkerkerk is een ontmoetingsplaats als deze noodzakelijk. De huidige eigenaar wil meewerken aan de totstandkoming van stichting Dorpshuis. Deze wil het Dorpshuis exploiteren met een beheerder in loondienst en vrijwilligers. De facilitaire werkzaamheden in het Dorpshuis zouden voor een belangrijk deel verricht kunnen worden door de deelnemers van Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard, die al jaren actief is in Huisje van de Zeeuw. Stichting Dorpshuis Lekkerkerk heeft geen winstoogmerk."

De gemeente zou volgens Wink met een jaarlijkse exploitatiesubsidie een prima bijdrage kunnen leveren. "Daarmee zou ze de leefbaarheid van ons dorp een positieve en blijvende impuls geven. Veel Lekkerkerkers maken zich zorgen over de toekomst van onze verenigingen en de activiteiten die hier van oudsher in het dorp zijn. Dat signaal is inmiddels ook aangekomen bij het gemeentebestuur. We zouden graag een richtingbepalend antwoord krijgen."

Jan Timmer

Jan Timmer
Freelance-redacteur Het Kontakt Krimpenerwaard, Klaroen.nl en Regio-Voetbal
Volg @jtimmertekst op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten