• Zitgymnastiek bij de kerk in Stolwijk.
• Zitgymnastiek bij de kerk in Stolwijk. Foto: SWOK

Welzijnsstichtingen starten activiteiten weer op: ‘Eenzaamheid nu een nog groter thema'

Algemeen 540 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De welzijnsstichtingen SWOS en SWOK-midden hebben hun activiteiten weer voorzichtig opgestart. “Voor ouderen in iedere kern moet weer wat te doen zijn.”

Sinds medio mei zijn de fysieke spreekuren weer open (op afspraak) en vanaf begin deze maand werden de eerste activiteiten hervat. 

“Een heel karwei”, zegt coördinator Gerjo Goudriaan, “want per locatie, per activiteit moeten we kijken wat mogelijk is. De meeste ruimtes kunnen we vanwege de anderhalve meter-maatregel slechts beperkt gebruiken. Daarnaast zijn er de hygiënebepalingen en zijn zowel cliënten als vrijwilligers voorzichtig. Begrijpelijk, maar dit vergt van ons veel inspanning om alles geregeld te krijgen.”

Enkele activiteiten moeten vanwege de beperkende maatregelen nog even in de wachtkamer blijven. “Yoga en volksdansen blijken in de praktijk heel lastig op te starten. Die schuiven we voorlopig een paar maanden door.”

Bemoedigend
Activiteiten als koffieochtenden, biljarten, ontmoetingsgroepen en bewegen zorgen ervoor dat cliënten na maandenlange isolatie vanwege corona weer uit hun eigen omgeving komen en andere mensen ontmoeten.

Gerjo Goudriaan: “De afgelopen periode hebben we vooral mensen telefonisch bijgestaan. Die inspanning blijft: we houden met veel mensen contact. Het coronavirus heeft er flink ingehakt. Soms letterlijk, omdat ouderen ziek zijn geworden of zelfs zijn overleden, soms omdat men hard op zichzelf is teruggeworpen. We merken dat er nog steeds veel behoefte is aan een bemoedigend gesprek dan wel een doorverwijzing naar bijvoorbeeld een psycholoog. Cliënten kwamen en komen soms het huis niet uit. Eenzaamheid is een nog groter thema geworden. We zijn daar zo alert mogelijk op.”

De houding ten opzichte van het coronavirus verschilt per persoon. “Sommigen zeggen: ik ben al zo oud, ik maak me er niet druk om. Anderen zijn heel voorzichtig zijn en vinden het ronduit eng. Je ziet bij activiteiten soms ook schroom om weer onder elkaar te zijn, al wordt die drempel na verloop van tijd lager.”

Bewegen
Belangrijk zijn de beweegactiviteiten. “Ook hierbij moeten we creatief te werk gaan. Dankzij de Rotary en Lionsclub hebben we de afgelopen maanden pleintjesgym kunnen organiseren en we streven ernaar dit te continueren. Inmiddels hebben we zitgymnastiek geïntroduceerd en zijn er wandelgroepen actief.”

Gerjo Goudriaan is trots op de eigen organisatie en vrijwilligers –‘we hebben ons een slag in de rondte gewerkt’- en blij met alle steun die werd verkregen. “Extra vrijwilligers hebben zich aangemeld en er ontstonden allerlei spontane initiatieven om ouderen een hart onder de riem te steken. Hartstikke mooi. Wel wil ik een oproep doen om dit vooral vol te houden. We nodigen bijvoorbeeld muziekverenigingen uit om al dan niet in klein gezelschap muziek te verzorgen en sportverenigingen om beweegactiviteiten te organiseren. De katholieke vrouwenbond in Schoonhoven heeft onlangs pannenkoeken gebakken en uitgedeeld. We kunnen het niet alleen. Elk initiatief, hoe klein dan ook, is welkom. Vooral nu dit virus er één van de lange adem is.”

Meer informatie: www.swoschoonhoven.nl en www.swok-midden.nl

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden