• De drie jonge bunzings op het bruggetje in het Loetbos.
• De drie jonge bunzings op het bruggetje in het Loetbos. Foto: Leen Pols

Filmpje van jonge bunzings in Loetbos gaat viraal

Algemeen 1.282 keer gelezen

LEKKERKERK • Een filmpje van drie jonge bunzings in het Loetbos in Lekkerkerk ging de afgelopen week viraal op sociale media.

De beestjes liepen vorige week maandag over een bruggetje en werden daar gezien door wandelaars. Die maakten foto's en deelden een filmpje met boswachter Ivan Broer van Staatsbosbeheer, de organisatie die het natuurgebied beheert namens de Groenalliantie. "In de 18 jaar dat ik nu boswachter ben, heb ik zoiets nog nooit gezien", zegt hij. 

Blazen
Leen Pols, de maker van het filmpje, zag de beestjes roerloos zitten op de brug. Hij pakte direct zijn smartphone en begon met filmen. "Na verloop van tijd kwamen ze naar ons toe en begon er één te blazen. Waarop er twee vanaf de brug in het water sprongen en de ander bleef zitten. Uiteindelijk ging ook deze het water in."

Zwemmen kunnen bunzings wel, weet Broer, "maar ze doen het niet graag. Ik denk dat ze alweer snel naar de kant zijn gezwommen en zijn herenigd met hun moeder." Broer plaatste het filmpje van de ontmoeting op Twitter en al snel schoot het aantal weergaven omhoog. Inmiddels is het filmpje meer dan 100.000 keer bekeken. "Bizar", noemt de boswachter het. "Het gaat natuurlijk om schattige beestjes. Ik ben blij dat mensen het zo leuk vinden."

Nachtdieren
Bunzings komen best veel voor in de Krimpenerwaard. Toch ziet zelfs Broer er zelden eentje. "Het zijn nachtdieren, dus als je er eentje overdag ziet is dat best bijzonder. De vrouwtjes gaat er wel eens met haar jongen 'op uit' om ze te leren jagen. Het kan zijn dat de moeder is weggeschoten op het moment dat de wandelaars het bruggetje opliepen." 

Broer schat dat de bunzings enkele weken oud waren. "Na een maand of vier zijn ze zelfstandig en gaan ze zelf op jacht. Ze worden ongeveer een jaar of vijf oud." De bunzing is een carnivoor en eet voornamelijk kleine prooidieren als muizen en kikkers. Die zitten er genoeg in het Loetbos. Toch gaat het niet goed met de soort in Nederland. "Als mensen er één zien, ligt -ie meestal dood langs de weg. Ze zijn heel vaak slachtoffer in het verkeer."

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 15 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 17 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden