Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Wendy Eerland.
• Wendy Eerland. (Foto: Kitty de Bot)

Thriller tegen decor van de Krimpenerwaard

  •   keer gelezen

LEKKERKERK • Wendy Eerland groeide op in de Krimpenerwaard en gebruikte het gebied als decor voor haar psychologische thriller 'Ontploffingsgevaar'.


Haar eerste boek ligt sinds enkele weken in de boekhandel. Ook in Lekkerkerk, het dorp waar ze opgroeide. Dat vindt ze best bijzonder, "want ik ben alweer wat jaren weg daar." Op haar 18e vertrok Eerland naar Zwolle, voor een studie journalistiek. Na het behalen van haar diploma kocht ze in die stad samen met haar vriend een voormalig studentenhuis om op te knappen. Als dochter van een aannemer kon ze haar steentje aardig bijdragen aan dit project.

Cateringbedrijf
Nadat haar vriend in 2010 een baan kreeg in Enschede besloot het stel te verhuizen naar Oldenzaal. Nu, tien jaar later, hebben ze vier kinderen en is Wendy eigenaar van haar eigen cateringbedrijf: CosyFood. Twee dagen in de week maakt ze desserts voor lokale restaurants.

Haar journalistieke carrière kwam nooit van de grond. Iets dat Wendy wel betreurt. "Ik vind het zonde dat ik nooit iets met mijn journalistieke opleiding heb gedaan. Zo ontstond bij mij het idee om een boek te schrijven." 

In de winter van 2018 besloot ze zich te storten op haar boek. "Een speelkamertje in ons huis stond leeg. Ik heb er een bureautje neergezet, een laptop gekocht en ben gaan schrijven op de momenten dat het rustig was." 

De verhaallijn voor haar eerste boek zat al grotendeels in haar hoofd. Om daar niet te veel van af te wijken, hing ze tientallen memootjes op een prikbord. Na maanden buffelen lag er een manuscript van haar thriller op tafel. Het verhaal speelt zich grotendeels af in de Krimpenerwaard. En hoewel er in het boek geen namen worden genoemd, beschrijft Wendy in 'Ontploffingsgevaar' allerlei plekken. Zo komt het kanocentrum in het Loetbos voorbij en rijden twee van de hoofdpersonen in een scène op de brommer dwars door de polder naar Gouda.

Advies
Toen het af was stuurde Wendy het manuscript naar de uitgeverij die ook de bestsellers van Saskia Noort op de markt brengt. Die had geen interesse, maar de Oldenzaalse gaf niet op. "Via via kreeg ik het nummer van een regionale uitgever, maar ik durfde hem niet te bellen. Uiteindelijk heb ik pas na een jaar contact opgenomen. Hij bleek geen boeken meer uit te geven. Wel gaf hij me het advies om met BoekScout contact op te nemen."

Na het lezen van het manuscript kreeg Wendy direct uitsluitsel van BoekScout. "Ze vonden het een spannend verhaal en wilden het graag uitgeven. Hartstikke spannend natuurlijk, want nu het in de winkel ligt gaat iedereen er wat van vinden."

Toch heeft ze de smaak aardig te pakken. In haar hoofd zitten namelijk alweer wat ideetjes voor een tweede boek. Het verhaal daarvoor speelt zich iets dichter bij haar eigen huis af. Toch wacht ze even met de uitwerking. "Eerst maar eens afwachten hoe 'Ontploffingsgevaar' wordt ontvangen."

Floris Bakker

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier