• In de meetkit zitten allerlei instrumenten om de waterkwaliteit te meten.
• In de meetkit zitten allerlei instrumenten om de waterkwaliteit te meten. Foto: HHSK

Waterschap vraagt inwoners Krimpenerwaard om waterkwaliteit te meten

Algemeen 550 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard vraagt inwoners in hun beheergebied om de waterkwaliteit van een sloot, singel of plas te meten. 

Iedereen die mee wil doen aan het burgeronderzoek kan gratis een meetkit aanvragen via de website vangdewatermonsters.nl. In de meetkit zit onder andere een speciale strip om het nitraatgehalte te meten. Verder bestaat het onderzoek uit het meten van de helderheid van het water en het bekijken van planten en dieren die in en om het water leven. 

Als deelnemers hun meetgegevens en foto’s van de meetlocatie digitaal doorgeven, krijgen zij te zien welke ‘watermonsters’ in het onderzochte water zitten. 

Voorraad
Het burgeronderzoek ‘Vang de watermonsters’ is een initiatief van Natuur & Milieu, de ASN Bank, waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank. Gezamenlijk hebben zij hiervoor 15.000 meetkits op voorraad. De resultaten van het onderzoek publiceert Natuur & Milieu in het najaar van 2020 in een uitgebreid onderzoeksrapport.

Waterschappen kunnen de resultaten van het onderzoek benutten voor maatregelen om vervuiling aan te pakken. Bronnen van vervuiling zijn bijvoorbeeld mest en bestrijdingsmiddelen vanuit de landbouw en glastuinbouw en stoffen die al dan niet via het riool in het milieu komen, zoals medicijnresten, bak- en frituurvet en klus- en verfresten. Ook als door hoosbuien het riool overstort en rioolwater ongezuiverd terechtkomt in het oppervlaktewater, heeft dat direct effect op het doorzicht en nitraatgehalte van het water in singels, sloten en plassen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden