Afbeelding

Ook Krimpenerwaard steunt kwetsbare vluchtelingkinderen

Algemeen 335 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Krimpenerwaard is bereid om eventueel enkele verweesde kinderen in vluchtelingenkampen op te vangen. De gemeente heeft zich via een motie aangesloten bij de ‘Coalition of the Willing’. Doel is om 500 kwetsbare vluchtelingkinderen een veilige plek in Nederland te bieden.

De motie werd ingediend door het CDA, D66, ChristenUnie en de PvdA.

Irma Bultman (CDA) sprak van een ‘signaal van medemenselijkheid’. “In navolging van een aantal andere gemeenten in Nederland willen we een oplossing voor de situatie van deze kwetsbare groep vluchtelingen.” 

Jeffrey van de Lagemaat (D66): “Deze kinderen lopen een groot risico te worden verhandeld dan wel uitgebuit. Laten we voor een draagvlak zorgen om hen een veilig thuis te geven.”

Herplaatsen
De ‘Coalition of the Willing’ is een initiatief van Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children. Zij roepen Nederlandse gemeenten op om zich te verenigen en het kabinet ertoe te bewegen 500 kinderen die zonder ouders of verzorgers in vluchtelingenkampen zitten een veilige plek in Nederland bieden:

‘De duizenden alleenstaande kinderen in vluchtelingenkampen in Griekenland zijn extreem kwetsbaar. Ze kunnen worden misbruikt, verhandeld en sommigen verdwijnen volledig uit zicht. In oktober 2019 heeft de Griekse Minister van Burgerbescherming een brief gestuurd naar alle andere EU-regeringen. Hierin vraagt hij om de verantwoordelijkheid te delen door vrijwillig 2.500 alleenstaande kinderen te herplaatsen vanuit Griekenland. Elf EU-landen hebben toegezegd om een deel van deze groep op te vangen. In Nederland hebben ruim vijftig Nederlandse gemeenten zich aangesloten bij de ‘Coalition of the Willing’.

De motie werd met een stemverhouding van 22-8 aangenomen. Tegen waren de VVD (‘De regering is bezig om hierover afspraken met Griekenland te maken. Daar wachten we liever op’) en enkele leden van de lokale partijen, die dit een landelijke aangelegenheid vonden.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 6 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 8 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 9 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden