Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Anton de Koning (l) en Ahmad Al Nouri: jonge Krimpense mantelzorgers.
• Anton de Koning (l) en Ahmad Al Nouri: jonge Krimpense mantelzorgers. (Foto: Jan Timmer)

'Ik doe het omdat ik extra van ze houd'

  •   829 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Wat voor een ander heel bijzonder is, vinden Ahmad Al Nouri en Anton de Koning een vanzelfsprekendheid: ze zijn mantelzorgers binnen het gezin waar ze deel van uitmaken.

Het is 'De Week van de Jonge Mantelzorger'. In Krimpen aan den IJssel wil men deze groep vaak stille krachten graag (elkaar laten) ontmoeten en een steuntje in de rug geven.

Anton de Koning (21) neemt samen met zijn zus de zorg voor hun beider moeder voor zijn rekening. "Mijn moeder heeft MS", vertelt hij. "Daardoor heeft ze op vele gebieden hulp nodig. Mijn zus en ik verdelen daarbij de taken. Zij is vooral actief met huishoudelijke taken en het verzorgende deel, ik doe de boodschappen, ik kook en doe klusjes en administratief werk. Daarnaast hebben we een mooi netwerk om ons heen van mensen die ons terzijde staan."

Of hij het mantelzorgerschap als zwaar ervaart? "Weet je, het is normaal voor mij. Ik ben er aan gewend geraakt en doe het met liefde. Soms echter is het wel lastig te combineren met studie en werk, al is dat iets minder moeilijk geworden nu mijn zus weer bij ons woont. Het is echter wél zo dat zomaar 'spontaan' een dagje weg gaan voor mij altijd regelwerk oplevert. In dat opzicht is mijn situatie anders dan die van veel andere jongeren."

Band
Ahmad Al Nouri (16) kan het beamen. Hij heeft samen met zijn ouders de zorg over twee rolstoelgebonden zusjes en een broertje van respectievelijk 6, 10 en 12 jaar. "Ik draag mijn steentje bij aan ons gezin op het moment dat mijn ouders mijn hulp goed kunnen gebruiken", zegt de havo/vwo-leerling van het Krimpenerwaard College. "Mijn zusjes en broertje hebben extra zorg nodig. Mijn ouders en school doen veel. En ik ook. Mijn broertje en zusjes kunnen alle drie niet lopen en ik ben gezond. Dan is één en één twee, hè!" 

Door de mantelzorg is Ahmad veel aan huis gebonden, "maar ik doe het graag omdat ik extra van ze houd. Wat ik ook mooi vind: doordat ik mede voor ze zorg wordt de band tussen ons steeds hechter." Natuurlijk, soms zijn er moeilijke tijden. "In januari bijvoorbeeld lag mijn broertje een maand lang in het ziekenhuis. Mijn moeder was steeds bij hem, pa was er ook veel. Ik zag hen daardoor amper en moest nog meer thuis zijn voor mijn zusjes. Gelukkig gaat het inmiddels weer wat beter met mijn broertje, maar ik besef ook dat er zo weer iets kan gebeuren waardoor er een nieuwe situatie kan ontstaan die tijdelijk verandering met zich mee brengt." 

Andere jonge mantelzorgers herkennen dat, zo ontdekte Ahmad tijdens de bijeenkomsten die KrimpenWijzer samen met het Jeugd- en Jongerenwerk organiseert. "Het is gaaf om elkaar daar te ontmoeten." Anton de Koning kan dat beamen. "Als je daar met elkaar praat over mantelzorg heb je eigenlijk aan een half woord genoeg. omdat je elkaar direct begrijpt. Bovendien is het een leuke plek om even te chillen met een potje poolbiljart, de playstation of een leuke activiteit zoals gezamenlijk pizza bakken of bowlen."

Funactiviteiten
Onder het motto 'funactiviteiten' wordt er van alles georganiseerd voor mantelzorgers van 8 tot en met 12 en van 13 tot in de 20. "Het is goed om juist ook die jonge groep iets aansprekends te bieden", zegt coördinator Sabine van Bruggen van Steunpunt Mantelzorg KrimpenWijzer. "Van mantelzorgers bestaat het beeld dat het vaak gaat om oudere mensen, maar er zijn zeker ook jongeren die zich inzetten. KrimpenWijzer wil graag met ze in contact komen om ze te ondersteunen en met mantelzorgende leeftijdgenoten in contact te brengen. Het is goed om ervaringen uit te wisselen, van elkaar te leren en plezier te maken."

Wie belangstelling heeft om mee te doen aan de funactiviteiten, die gemiddeld om de drie maanden plaatsvinden in de jeugd- en jongerenruimte van De Tuyter, kan zich aanmelden bij mantelzorg@krimpenwijzer.nl. De Week van de Jonge Mantelzorger duurt nog tot en met vrijdag 7 juni aanstaande.

Jan Timmer

Jan Timmer
Freelance-redacteur Het Kontakt Krimpenerwaard, Klaroen.nl en Regio-Voetbal
Volg @jtimmertekst op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }