• Mariëlle Oudenes op een perceel in Bergambacht op zoek naar één van de gezenderde grutto's.
• Mariëlle Oudenes op een perceel in Bergambacht op zoek naar één van de gezenderde grutto's. Foto: Floris Bakker

In het land wachten op het bliepje

Algemeen 532 keer gelezen

BERGAMBACHT • Meerdere grutto's in de Krimpenerwaard zijn dit broedseizoen uitgerust met en zendertje om inzicht te krijgen in hun gedrag.

bergambacht • Mariëlle Oudenes-Graveland loopt in een polder langs de Kadijk in Bergambacht een weiland in en steekt de antenne in de lucht om een signaal op te vangen. "Hij moet hier ergens zitten." Het gehoopte bliepje klinkt (nog) niet; er komt enkel een zachte ruis uit de ontvanger. "Soms duurt het even voor je 'm hebt gevonden", zegt ze bijna verontschuldigend.

Mariëlle, die actief is als gebiedscoördinator van Weidehof Krimpenerwaard, was er twee weken geleden bij toen twee volwassen grutto's in het werkgebied van het agrarisch collectief een satellietzender op hun rug kregen. Ze hield er een dubbel gevoel aan over. "Het is natuurlijk een stressmomentje voor zo'n vogel. En dat op een moment (broedtijd) dat je ze absoluut niet wilt storen. Tegelijkertijd levert dit onderzoek ons zó veel nieuwe informatie op." Met de satellietzenders kunnen de bewegingen van gruttofamilies worden gevolgd in de Krimpenerwaard, maar ook wanneer de grutto’s aan het eind van de zomer afreizen naar West-Afrika.

Speldenknop
Op verzoek van Weidehof kregen twee van de in totaal vijf grutto's ook een radiozender. Dit apparaatje, niet groter dan een speldenknop, valt er na een paar weken af. In die korte tijd probeert Mariëlle te achterhalen op welke percelen de grutto's en hun kuikens zitten. "De informatie kan ons helpen bij het inrichten van die stukken grond, dit om de leefomstandigheden voor grutto's verder te verbeteren."

Plots klinkt er een bliepje uit de ontvanger. Mariëlle slaakt een zucht van verlichting. Dat is niet voor niets. "Het nest van onze andere gezenderde grutto is al verloren gegaan. Als ook deze z'n legsel kwijtraakt, hebben we niets meer." De eieren en jonge kuikens vallen in veel gevallen ten prooi aan allerlei predatoren. Dat leidt tot frustratie van veel weidevogelbeschermers. "Tuurlijk, het is de natuur. Maar je ziet zóveel kraaien, roofvogels en reigers in het veld, dat het voor grutto's bijna onbegonnen werk is om hun jongen groot te brengen."

De wetenschappers die het onderzoek in opdracht van de provincie Zuid-Holland uitvoeren, bestuderen al jaren op eenzelfde manier grutto's in Friesland. Ze waren volgens Mariëlle verrast over de Krimpenerwaard. "In vergelijking met Friesland is ons landschap veel gevarieerder. Dat is gunstig voor weidevogels. Boeren hier doen ook echt hun best om het weidevogels naar de zin willen maken. Bijvoorbeeld met de aanleg van plasdras, natte plekken waar grutto's graag foerageren."

De resultaten van het onderzoek worden in november 2020 verwacht.

Floris Bakker

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden