• Een jonge otter.
• Een jonge otter. Foto: stockfoto

'Realiseer faunatunnels onder N228 voor otters'

Algemeen 631 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Het lijkt een kwestie van tijd voor de otter opduikt in de Krimpenerwaard. Daarop pleit Het Zuid-Hollands Landschap nu al voor de aanleg van twee faunapassages onder de N228 tussen Gouda en Oudewater.

De provinciale weg gaat binnenkort op de schop en dat is volgens de natuurorganisatie hét moment om de aanpassingen te realiseren. Het pleidooi van het Zuid-Hollands Landschap richting de provincie wordt ondersteund door de gemeente Krimpenerwaard, de KNNV Gouda, IVN IJssel & Gouwe, de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK), Natuurmonumenten, het bewonerscomité N228 en de Zoogdiervereniging Nederland.

Tot begin vorige eeuw was de otter vrij algemeen in Nederland, maar door verkeer, jacht, fuiken, gif, watervervuiling en inkrimping van het leefgebied verdween hij in ons land. Totdat hij in 2002 weer werd uitgezet. Met succes, zo blijkt nu. Het grootste deel van de populatie leeft momenteel in Overijssel, Friesland, Flevoland en Drenthe, maar de otter verspreidt zich ook steeds verder over de provincie Zuid-Holland.

Poort Krimpenerwaard
In de Nieuwkoopse en Reeuwijkse Plassen hebben ze hun plek gevonden en zorgen zij voor nageslacht. Jonge otters gaan op zoek naar nieuwe leefgebieden en staan inmiddels aan de poort van de Krimpenerwaard. Otterkenner Hans Blom trof al uitwerpselen aan in de buurt van de Enkele Wiericke, een kanaal dat loopt tot aan de Hollandse IJssel bij Haastrecht.

De vondst van een dode otter bij Driebruggen was voor Blom nóg een aanwijzing dat de soort zich vanuit het kerngebied, de Nieuwkoopse Plassen, verder verspreid over het Groene Hart. "Treurig natuurlijk, maar wel een bewijs dat jonge otters actief zoeken naar nieuwe leefgebieden. Het is wachten tot ze de tocht naar de Krimpenerwaard maken."

Een otter legt ‘s nachts op de oever vele kilometers af. Niet zozeer op zoek naar goede visplekken als wel om zijn territorium te markeren met ottergeil, uitwerpselen die sterk ruiken naar een koeienstal. Bij de omzwervingen leggen otters soms grote afstanden af en een deel van de otters wordt daarbij doodgereden. Om die reden is het volgens Blom belangrijk dat er onder de provinciale weg N228 faunapassages komen. "Die leg je niet alleen aan voor de otter, maar ook voor tal van andere diersoorten."

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden