Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Het Nederlands Zilvermuseum aan het Kazerneplein in Schoonhoven.
• Het Nederlands Zilvermuseum aan het Kazerneplein in Schoonhoven. (Foto: )

Extra subsidie naar Zilvermuseum

  •   191 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven kan dit jaar rekenen op extra financiële steun van de gemeente Krimpenerwaard.

Het gaat om een bedrag van 190.000 euro. B en w willen het museum ook de komende twee jaar helpen met een eenzelfde bedrag per jaar, naast de jaarlijkse subsidie van 50.000 euro. Veel gemeenteraadsleden hebben daar moeite mee, maar geen van de fracties wil het museum laten omvallen, zo bleek dinsdagavond. "Schoonhoven als Zilverstad zonder Zilvermuseum is gewoon ondenkbaar", verklaarde Geke Smit van Lokaal op 1. Ze vertrouwt erop dat het museum door zal gaan op de ingeslagen weg.

Ambitieniveau omlaag
Jan Verburg (SGP) wees erop dat het maar niet lukt om het aantal bezoekers (zo'n 20.000 per jaar) omhoog te krijgen. Wat hem betreft gaat het ambitieniveau van het museum omlaag. "Dan heb je ook lagere kosten." Ad Struijs stelde voor om inwoners van de gemeente Krimpenerwaard gratis naar binnen te laten. "Daarmee verhoog je het aantal bezoekers." De voorman van Pro Krimpenerwaard wil niet langer geld steken in de instelling. "Ook dit jaar zijn de resultaten weer slecht. Ik vrees een bodemloze put. Het valt aan inwoners ook niet uit te leggen dat je als gemeente niet een paar duizend euro wil uitgeven aan een trapveldje in Berkenwoude, maar wel tonnen subsidie verleent aan dit museum."

Belangenverstrengeling
VVD-raadslid Marco Oudshoorn wil dat de gemeente het museum ook de komende vier jaar blijft ondersteunen. "Dan kan het zich in alle rust verder ontwikkelen." Hij betichtte Struijs ervan een hetze te voeren tegen het Zilvermuseum. "U stelt zestig (!) vragen over dit museum. Stop daarmee, want het kost ambtenaren veel tijd en handenvol belastinggeld om al die vragen te beantwoorden."

Struijs was niet onder de indruk en vond dat Oudshoorn niet eens het woord mocht voeren namens zijn partij, omdat hij 'in het zilver' werkt. "Daarmee wekt u de schijn van belangenverstrengeling." Burgemeester Roel Cazemier greep daarop in en gaf aan dat Oudshoorn geen functie in het Zilvermuseum bekleedt en er dus geen sprake kan zijn van belangenverstrengeling. Irma Bultman (CDA) en Jeffrey van de Lagemaat (D66) hadden geen enkele moeite met het voorstel. "Dat kleine beetje cultuur wat we hebben, willen wij graag behouden", verklaarde de laatste. Het voorstel kon uiteindelijk rekenen op ruime steun. 

Het Zilvermuseum in Schoonhoven verkeerde twee jaar geleden in grote financiële problemen. Zonder extra steun van de gemeente dreigde sluiting. Uit onderzoek van Lawson Luiten kwam naar voren dat het museum al jaren kampte met tekorten. Inmiddels is de financiële situatie van het museum - door allerlei ingrepen - sterk verbeterd.

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }