Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Jan Westendorp legde een intiem moment in een kerk vast,
• Jan Westendorp legde een intiem moment in een kerk vast, (Foto: Jan Westendorp)

SWOS-fotoclub exposeert in bibliotheek

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • Een goede foto is krachtig door een sterke compositie en mooie belichting. De leden van de SWOS-fotoclub zijn hiermee enthousiast aan de slag gegaan. De resultaten mogen er zijn, tijd om te exposeren dus: de foto’s zijn tot eind juni te zien in de bibliotheek van Schoonhoven. Het thema is: lichtinval.


“We hadden de tentoonstelling graag feestelijk geopend, maar vanwege de coronamaatregelen zat dat er helaas niet in”, zegt Remco Wesselius.

De SWOS-fotoclub bestaat ruim drie jaar. Initiatiefnemer Wesselius geniet van het samen leren, elkaar stimuleren, fotografisch kijken en natuurlijk het fotograferen zelf.

“We komen tweemaal per maand bij elkaar op de Oranjeplaats in Schoonhoven. De praktijkmiddag kenmerkt zich door het uitwisselen van ideeën, het beter leren kennen van de eigen camera, het op weg helpen van elkaar en het oefenen met compositie en licht. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee en veel gezelligheid. De andere middag worden foto’s besproken die in die maand gemaakt zijn naar aanleiding van een met elkaar afgesproken thema.”

Thema's stimuleren de deelnemers om heel bewust te kijken. Hoe leg je als fotograaf het thema vast in een spannende compositie? Wesselius: “In de bibliotheek hangen 25 werken van onze groep. Daarnaast laten we in de etalage nog eens vijf extra werken zien. De variaties op het thema lichtinval zijn heel divers. Iedereen neemt immers zijn eigen inspiratie, creativiteit en achtergrond mee. Maar ook zijn eigen leermoment. Je komt heel abstracte foto’s tegen, maar ook mooie natuurfoto’s of fraaie portretten.”

Pluisjes
Zo fotografeerde Sienie Murck op zeer artistieke wijze pluisjes. “En dan op zo’n manier dat het een kunstwerk is geworden. Joop Roest maakte op een zeer fraai moment van de dag een schitterende compositie van een molen. Adry Kersbergen legde op geheel eigen wijze het thema lichtinval vast en Jan Westendorp fotografeerde een intiem moment in een kerk, waarbij de kleurenpracht en de verstilling fraai tot hun recht komen.”

Zelf koos Wesselius voor een portret. “Omdat ik op de fotovakschool zit wilde ik op Rembrandt-wijze een portret maken. Ik heb Lieke Sloterwijk gefotografeerd in mijn tot studio omgebouwde kamer.”

Waard
Wesselius zou het liefst iedere inzending willen uitlichten. “Want elke foto is een toelichting waard. Ik raad belangstellenden dan ook aan om vooral een kijkje te komen nemen. En ik wil iedereen bedanken dat we op zo’n korte termijn weer een mooie expositie mogen organiseren."

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten