Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Patricia en Wesley van Elderen exploiteren een tweetal luxe privésauna's in Stolwijk.
• Patricia en Wesley van Elderen exploiteren een tweetal luxe privésauna's in Stolwijk. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

Sauna-eigenaren Stolwijk: 'Dit is geen coronabroeinest'

  •   3161 keer gelezen

STOLWIJK • Terwijl de maatregelen in meerdere branches worden versoepeld, blijven saunabedrijven tot 1 september gesloten. ‘Onterecht’, vinden Wesley en Patricia van Elderen.

Sinds half maart zijn hun twee privésauna’s - V.I.P. Sauna en Tropicana - op het industrieterrein in Stolwijk dicht en komt er geen euro binnen. Dat terwijl hun kosten voor onderhoud en personeel doorlopen. Wesley schat dat hij alleen al aan huur meer dan 45.000 euro kwijt is. “Nóg drie maanden betekent het einde van dit mooie bedrijf”, verzucht hij.

Het was voor het stel een flinke shock toen premier Mark Rutte vorige week woensdag aankondigde dat sauna’s tot minstens 1 september dicht blijven. “Dat had ik echt niet zien aankomen”, zegt Patricia. “Kappers mogen wel open terwijl haren knippen op anderhalve meter afstand lastig is. In onze sauna kun je die afstand makkelijk houden. Bovendien besteden we hier veel aandacht aan hygiëne. Als een klant na twee uur klaar is, plannen we een uur in om alles schoon te maken.”

Belevenis
Wesley merkt dat het concept ‘privésauna’ bij velen nog onbekend is. “Je kunt de gehele ruimte afhuren en gebruik maken een luxe sauna, jacuzzi, stoomcabine en het zwembad. We zien hier vaak stelletjes, maar ook gezinnen en groepen vriendinnen die het leuk vinden om even lekker te relaxen. Een bezoekje aan één van onze sauna’s is echt een belevenis.”

Tot de lockdown liep het prima met het saunabedrijf dat zo’n anderhalf jaar open ging. “Tot twee maanden geleden waren we bijna permanent volgeboekt”, zegt Patricia. “Klanten komen vanuit heel Nederland voor een stukje ontspanning. Tot onze klantenkring behoren inmiddels ook een groot aantal bekende rappers. Eén van hen heeft de sauna zelfs afgehuurd om een clip op te nemen. Ook de crew van Temptation Island is hier geweest om opnames te maken. Ze komen allemaal voor de luxe.”

Wesley vindt het oneerlijk dat hij de deuren van de twee privésauna’s dicht moet houden, omdat er genoeg ruimte is om mensen te spreiden. “Er komen hier geen grote groepen. Vaak gaat het maar om een paar mensen die 175 vierkante meter tot hun beschikking hebben.” Zweet is ook niet het probleem. “Door hoesten en niesen komt het virus naar buiten. Daarom is het van belang om die anderhalve meter afstand te houden. Nou, dat kan in onze privésauna makkelijk.”

Inval
Hij voelde in eerste instantie dan ook niet de noodzaak om te sluiten, tot er op 17 maart een inval plaatsvond. “Om twee uur ’s middags stond onze zaak vol met politie, boa’s en medewerkers van de veiligheidsregio. Alle klanten moesten binnen een uur hun spullen pakken en vertrekken. Zo niet dan riskeerden we een boete van 10.000 euro. Ik voelde me echt als een crimineel behandeld.”

Hij nam meermaals contact op met de Veiligheidsregio Hollands Midden, om uit te leggen dat een privésauna geen plek is waar grote groepen bijeen komen. “Dit is geen coronabroeinest, maar ze blijven wijzen naar die noodverordening. Heel vreemd, want wellnessvoorzieningen in andere veiligheidsregio’s - bijvoorbeeld bij hotels - mogen inmiddels ‘gewoon’ open. Dat vind ik zó onrechtvaardig.”

Inmiddels is het stel in gesprek met de gemeente Krimpenerwaard, om te kijken wat er mogelijk is. Patricia: “Ze denken met ons mee, dat is fijn. Als ons bedrijf onder het kopje ‘bed & breakfast’ valt, zouden we beperkt open mogen. Maar dat is natuurlijk krom. We voldoen aan de strengste hygiëne-eisen, maar het lijkt erop dat de veiligheidsregio er alles aan doet om ons bedrijf dicht te houden.”

In een reactie verwijst Veiligheidsregio Hollands Midden naar de gemeente Krimpenerwaard. Een woordvoerder laat weten dat de maatregelen voor eigenaren van onder andere sauna's en fitnessclubs moeilijk zijn. "Het zijn maatregelen die de landelijke overheid heeft genomen. De gemeente kan daar niet van afwijken. De gezondheid en veiligheid van onze inwoners staan voorop. Daarom staan we ook achter de maatregelen. De noodverordening van de veiligheidsregio zorgt ervoor dat we de maatregelen kunnen handhaven.” 

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }