Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Kunstschilder Titus Meeuws exposeert in galerie Meesters van de Zilverstad in de Veerpoort.
• Kunstschilder Titus Meeuws exposeert in galerie Meesters van de Zilverstad in de Veerpoort. (Foto: Stephan Tellier)

Titus Meeuws exposeert stadsgezichten in de Veerpoort

  •   308 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Het stadsgezicht is zijn specialisme. Titus Meeuws is dan ook maar wat blij met zijn nieuwe woonplaats Schoonhoven. "Ik kan hier mijn hart ophalen."

"Dit is weliswaar een kleine stad, maar het centrum is authentiek en vrijwel onaangetast gebleven. Er is wel nieuwbouw, maar die valt niet op en is goed geïntegreerd. Nee, ik ben hier nog lang niet uitgeschilderd", zegt de kunstschilder, die deze woensdagmorgen zijn acht speciaal voor de expositie vervaardigde aquarellen bij de Veerpoort heeft afgeleverd. Stuk voor stuk blikvangers in een toch al fraaie, historische ruimte.

Moeilijk kiezen
"Het is moeilijk kiezen, maar mijn favoriet is toch wel dit schilderij", wijst Stefan van Beeten, eigenaar van de sieradengalerie en expositieruimte in de Veerpoort, op een uiterst sfeervolle afbeelding waarop de weekmarkt op het Doelenplein is afgebeeld. Vooral de tegenstelling tussen het kille kunstlicht vanuit de marktkraam op de voorgrond met het fraaie ochtendlicht rondom de torenspits van de katholieke kerk op de achtergrond springt in het oog. Bezoekers zijn als silhouetten afgebeeld op een -zo te zien- kille ochtend.

"Ik moest dit tafereel vastleggen", legt Titus uit, "maar grappig is dat ik het werk -ontevreden als ik was met het eindresultaat- in een hoek van mijn atelier heb weggezet om het vervolgens uit het oog te verliezen. Toen ik het enkele weken later weer oppakte, dacht ik: 'Hé, daar kan ik wel wat mee'. Met een aantal aanpassingen voldeed het alsnog aan wat ik voor ogen had."

Gerrit Neven
Het was Stefan van Beeten, die Titus benaderde voor de tentoonstelling in de Veerpoort.

Stefan: "Bij het opzetten van deze galerie –in juni 2018- wilde ik naast goud en zilver ook een podium geven aan lokale dan wel regionale kunstenaars. Onlangs hadden we hier de afscheidstentoonstelling van kunstschilder Gerrit Neven. Het was een groot succes. De aanloop was enorm en er zijn vele schilderijen verkocht. Het was ook Gerrit die me wees op Titus. 'Dat is een goede schilder, die moet je voor een volgende tentoonstelling vragen', zei hij."

Zo gezegd, zo gedaan, al nam de kunstschilder voor de zekerheid wel eerst een kijkje op de locatie. "Als Gerrit er geëxposeerd heeft, biedt dat op zich al voldoende zekerheid, maar ik was wel nieuwsgierig", blikt Titus terug. "Eenmaal over de drempel was ik gelijk verkocht. Dit is een mooie entourage voor mijn doeken. Dat de Veerpoort ook nog eens de entree van Schoonhoven is, maakt het helemaal af."

Impressionisme
Het werk van Titus is te kenmerken als impressionistisch. "Dat ligt het dichtst bij me", vertelt hij. "Ik wil niet zozeer details zo precies mogelijk vastleggen, maar eerder de sfeer en de lichtinval. Ik heb vroeger veel buiten geschilderd en ben daardoor in staat om snel door te werken. Je wilt de situatie zoals die 'nu' is vastleggen. Tegenwoordig werk ik in mijn atelier aan de hand van foto's en schetsen, maar vooral vanuit mijn geheugen. Ik prent me de situatie ter plaatse in. Het is iedere keer een spannend proces. Wat doet de verf, het water? Als dat allemaal naar wens verloopt, heeft dat iets magisch."

Titus woonde met zijn vriendin in Den Haag, maar toen ze een kindje verwachtten wilden ze liever landelijk wonen. "Dat werd Ouderkerk aan den IJssel. Dat vonden we toch weer iets te rustig, waardoor we anderhalf jaar geleden naar Schoonhoven zijn verhuisd. We wonen in de binnenstad, waardoor ik nu als het ware in onze achtertuin exposeer. Ik werk overigens nog vanuit Den Haag, waar mijn atelier is."

Kinderportretten
Hij legde naast Den Haag en Schoonhoven stadsgezichten in onder andere Amsterdam, Groningen en Haarlem vast. Daarnaast schildert hij kinderportretten. "Ik doe maandelijks één opdracht, de rest is vrij werk. Daarbij probeer ik mezelf steeds uit te dagen en niet de gebaande wegen te betreden. Mijn vriendin, die elk werk van me 'keurt', zegt soms: 'waar is Titus in dit schilderij?' Dat zetje heb ik soms nodig om 'wakker' geschud te worden."

De expositie 'Titus Meeuws schildert Schoonhoven' is tot en met zaterdag 4 juli te zien in Galerie Meesters van de Zilverstad, Wal 3 (in de Veerpoort). Openingstijden: donderdag en vrijdag van 11.00-17.00 uur, zaterdag 10.00-17.00 uur. Zie ook: http://www.meestersvandezilverstad.nl Informatie over het werk van Titus Meeuws is te vinden op: http://www.titusmeeuws.com

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }