Afbeelding
Foto: stockfoto

'In 2040 minimaal 300 extra woningen in gemeente Lopik'

Algemeen 380 keer gelezen

LOPIK • De Lopikerwaard-gemeenten willen in 2040 minimaal 9.000 woningen gerealiseerd hebben. Uitgesplitst per gemeente betekent dat: circa 300 woningen in Lopik, 430 woningen in Montfoort, 700 in Oudewater, 2.500 in IJsselstein en 4.700 in Woerden.

Om voldoende woningbouw te kunnen realiseren rond kleinere woonkernen is het van belang dat vrijgekomen agrarisch gebied benut kan worden. De gemeenten willen zowel binnen als buiten de rode contouren, de begrenzing van het stedelijk gebied, kunnen bouwen.

Omgevingsagenda
Hoe ziet de Lopikerwaard er anno 2040 uit? Dat hebben de vijf Lopikerwaard-gemeenten -Lopik, Montfoort, Oudewater, IJsselstein en Woerden-, samen met het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden (HDSR), vastgelegd in de 'Regionale Omgevingsagenda Lopikerwaard 2040'.

Gezamenlijk hebben zij uitgangspunten geformuleerd voor verdere groei en ontwikkeling van wonen, werken, mobiliteit, energie en recreatie in de Lopikerwaard. Deze uitgangspunten moeten de afzonderlijke gemeenten helpen bij het samenstellen van hun eigen omgevingsvisie.

De Lopikerwaard-gemeenten willen ruimte voor lokale bedrijvigheid blijven bieden. Dat geldt zowel voor de maakindustrie als de agrarische sector. De agrarische sector is historisch verbonden met het landschap. Voor alle overheden is een rol weggelegd om samen met de boeren te werken aan een toekomstbestendige agrarische sector, die zich kenmerkt door kringlooplandbouw: een nieuwe afspraak tussen boer en burger.

Openbaar vervoer
De regio is sterk auto-afhankelijk. Vooral rond kleine kernen laat het openbaar vervoer te wensen over. Door OV-overstappunten in IJsselstein en Woerden te realiseren en het regionaal fietsnetwerk te versterken kunnen meer mensen voor een duurzame manier van reizen kiezen.

Het open en waterrijke landschap van het Groene Hart wordt niet alleen door de eigen inwoners van de Lopikerwaard gewaardeerd. De Lopikerwaard-gemeenten willen het natuurnetwerk versterken en ruimte geven aan natuur en een biodivers landschap, en daarnaast aandacht besteden aan educatie. Zij vragen ondersteuning om de klimaatverandering het hoofd te kunnen bieden en de bodemdaling af te remmen. Verdere ontwikkeling van wandel- en fietspaden is nodig: 'Soms worden deze doorkruist door snelwegen. Voor deze barrières moeten oplossingen worden gevonden'.

Omgevingswet
Gerrit Spelt, voorzitter van de stuurgroep Omgevingsagenda Lopikerwaard, zegt: "Wij hebben als overheden besloten de handen ineen te slaan en een intensief ontwikkelproces met ambtenaren, bestuurders en gemeenteraden in te gaan. Het was een boeiend en constructief proces, inclusief maar liefst vijf radenconferenties met de aangesloten gemeenteraden en bestuursleden van het HDSR. Wij hebben met elkaar over de gemeentegrenzen en belangen heen gekeken. Ik ben er erg trots op dat het gelukt is een gezamenlijke ambitie en integraal ruimtelijk toekomstperspectief te ontwikkelen. Dit is allemaal helemaal in de geest van de nieuwe Omgevingswet die op ons afkomt."

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden