• Ingrid Verbakel brengt dit najaar haar eerste dichtbundel uit.
• Ingrid Verbakel brengt dit najaar haar eerste dichtbundel uit. Foto: wijntjesfotografie.nl

Eerste dichtbundel van Krimpense Ingrid Verbakel

Algemeen 297 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Ingrid Verbakel brengt dit najaar haar eerste dichtbundel uit. 'Bemind' staat vol met gedichten over de mooie en inspirerende kant, maar ook over de schaduwzijde van liefde.

Nee, 2017 en 2018 zijn niet de jaren waar Ingrid Verbakel graag op terugblikt. De Krimpense kwam thuis te zitten met een burn-out. "Ik dacht eerst nog dat ik na een paar maandjes rust wel weer aan de slag kon. Dat bleek niet het geval. Elke keer dat ik weer begon met werken, kreeg ik last van migraineaanvallen."

Die waren zo heftig dat ze haar werk als communicatiemedewerker bij de gemeente Krimpen aan den IJssel uiteindelijk op moest geven. Ook trok ze - met pijn in het hart - de stekker uit haar eigen tekstbureau. "Ik had leuke opdrachten, maar het ging gewoon niet meer. Ik was over al m'n grenzen heengegaan."

Het thuiszitten beviel haar allerminst. Toch was het nodig, om te herstellen. "Ik had ook plotseling de tijd om na te denken over wat ik nou precies wilde. En ik pakte het dichten weer op, dat gaf wat afleiding. Ik vind het heerlijk om te doen. Je gedachten, ervaringen en gevoelens op papier zetten maakt me rustig."

Poëziefestival
Ingrid begon al op jonge leeftijd met dichten. "Ik was twaalf toen ik met mijn moeder een poëziefestival bezocht. Daar trad ook Jana Beranová op. Haar korte gedichten maakte zoveel indruk op me dat ik daarna zelf ben begonnen met dichten." Ze liet haar gedichten nooit aan anderen zien. "Nee joh, dat durfde ik niet. Ik schreef ze vooral voor mezelf."

Jaren later had ze wel de moed om haar werk aan anderen te laten zien. "In de tijd dat ik thuis zat, schreef ik aardig wat gedichten. Toen vriendinnen die lazen, reageerden ze heel positief. Leuk natuurlijk, maar ik wilde ook graag weten wat professionals ervan vonden. Daarom heb ik een muzikant en een schrijver gevraagd naar mijn werk te kijken. Die vonden m'n gedichten ook mooi en adviseerden me om een dichtbundel uit te brengen."

Ze hakte de knoop door en besloot contact op te nemen met Palmslag, een uitgeverij die zich richt op zowel beginnende als op ervaren schrijvers. "Met het zweet in m'n handen heb ik gebeld", vertelt Ingrid. "Ze vroegen of ik een aantal van mijn gedichten wilde mailen. Binnen een week kreeg ik bericht. Ze vonden m'n gedichten 'positief en origineel' en wilden graag met me in zee. Dat gaf zo'n ontzettende boost dat ik meteen een paar nieuwe gedichten ben gaan schrijven."

Liefde
Haar bundel is een mengeling van oude en nieuwe gedichten. "Een redacteur van de uitgeverij keek er met een kritische blik naar. Hier en daar heeft -ie ze wat bijgeschaafd en nu zijn ze perfect. Haar gedichten gaan voor 99 procent over de liefde. "Ik schrijf gedichten over onbeantwoorde liefde, over de liefde voor iemand die er niet meer is, maar ook over de liefde voor je kinderen. En over liefde voor jezelf, misschien de moeilijkste liefdesrelatie die er bestaat."

Het schrijven van gedichten hielp haar mede om te herstellen. Inmiddels werkt ze met veel plezier als 'hulpjuf' op de oude basisschool van haar kinderen. De migraineaanvallen zijn verminderd. Met dichten gaat ze door. "Ik wil me creatief blijven uiten."

De steun van Palmslag is mooi, "maar het is mijn project", legt Ingrid uit. "Ik heb de afgelopen jaren geld bespaard doordat ik vanwege mijn gezondheid niet op vakantie kon." Met een crowdfunding - die tot 10 mei loopt - hoopt ze op wat extra steun. "Mensen kunnen via een voorinschrijving mijn bundel 'Bemind' voor 15 euro bestellen. Op Slag-boom.nl staat alle informatie." Of haar dichtbundel een succes gaat worden? "Dat is even afwachten. 't Is een gok, maar wie niet waagt, die niet wint."

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden