Afbeelding
Foto: gewoonmensen.nl

Zelfstandig wonende ouderen krijgen ‘spontaan bezorgd bloemetje’

Algemeen 1.277 keer gelezen

REGIO • In alle geboden hulp aan kwetsbare doelgroepen worden zelfstandig wonende ouderen nog wel eens vergeten tijdens deze coronacrisis. Daarom sloegen thuishulporganisatie Vierstroom Hulp Thuis en het vrijwilligersinitiatief gewoonmensen.nl de afgelopen dagen de handen ineen.

In zeventien gemeenten in Zuid-Holland en Utrecht bezorgden vrijwilligers en medewerkers van deze organisaties bijna 4.500 thuiswonende kwetsbare ouderen een Paas-bloemengroet.

In Bergambacht verrasten zij ruim 110 klanten van Vierstroom Hulp Thuis met een spontaan bezorgd boeket bloemen, dat werd aangeboden door rapper Ali B. en de sierteeltsector.

In Krimpen aan den IJssel en Krimpen aan de Lek werden nog eens ruim 340 klanten verrast.

Eenzaam
"Mensen hebben nu echt behoefte aan persoonlijke aandacht, even gezelschap, een praatje of hulp bij de dagelijkse boodschappen. Wij staan voor hen klaar om het eenzaamheidsvirus te bestrijden. Dat gaat uiteraard niet ten koste van de ondersteuning thuis", benadrukt Anne ter Steege, directeur van Vierstroom Hulp Thuis.

Binnen een paar dagen werd het spontaan opgezette initiatief in de praktijk gebracht om zelfstandig wonende ouderen in het zonnetje te zetten. "We hebben alle bezorgers erop gewezen het overhandigen van de bloemen met persoonlijke aandacht te doen. Velen maakten daarom op straat even een gezellig praatje met de bewoners", zo vat Anne ter Steege de reacties van bezorgers samen.

Thijs de Jongh begeleidde vanuit gewoonmensen.nl deze actie. "Naast hulp met praktische zaken merken wij dat mensen het enorm waarderen als zij juist nu wat extra aandacht krijgen. Onze vrijwilligers willen graag een verbindende rol spelen door concrete hulpvragen van kwetsbare ouderen te beantwoorden. Voor de bloemenbezorging in genoemde dorpen was het gemakkelijk om met gebundelde krachten snel bezorgers te vinden. Jong helpt oud in deze tijd", verklaart Thijs.

Ontroeren
De spontane actie ontroerde veel ouderen zichtbaar. "Bewoners toonden zich echt dankbaar en vertelden eerlijk dat zij regelmatig eenzaam zijn de laatste tijd. Dan is het mooi dat wij met een bloemetje en een praatje weer een lach op het gezicht van mensen kunnen toveren", vertelt bezorger Simone Veldt. "Ik vertel hen dan ook dat dit gebaar niet eenmalig is. Zij kunnen bij gewoonmensen.nl in deze bizarre tijd om extra hulp vragen. Dat is heel divers: van de dagelijkse boodschappen doen, de hond uitlaten tot hulp om te kunnen videobellen met de familie."

Samenwerkende organisaties merken dat hun werkzaamheden in deze onzekere tijd sterk overeenkomen. Daarom willen zij hun leden op elkaars diensten wijzen om in de nabije toekomst kwetsbare ouderen op regelmatige basis persoonlijke aandacht te schenken: 'We willen een samenleving creëren waarbij elkaar helpen ook in de toekomst heel normaal wordt'.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Krimpen zoekt nieuwe burgemeester: inwoners mogen meedenken Nieuws 4 uur geleden
• Organisatoren Mathieu Dekker, Rob den Houter, Peter Boersma en Christien Luk (v.l.n.r) zijn er klaar voor. (Organisator Marco niet aanwezig).
16e editie Strips op de Markt op 5 mei: 'Dag vol stripverhalen, tekenaars en cosplayers' Nieuws 4 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden