Afbeelding
Foto: Zorgpartners

'Er heerst rust onder bewoners Slothoven'

Algemeen 4.152 keer gelezen

BERGAMBACHT • Besmettingsgevallen zijn er (nog) niet in Slothoven, maar de coronacrisis heeft wel degelijk een grote impact op bewoners en personeel van het Bergambachtse zorgcentrum.

"Het is pittig", laat directeur Hilda de Boer telefonisch weten. "Ons huis is gesloten voor bezoekers en dat is voor zowel bewoners als familie heel ingrijpend. Maar het moet."

Via beeldbellen onderhouden veel bewoners nu contact met hun familieleden. Af en toe staan er kinderen en kleinkinderen te zwaaien voor het raam naar opa of oma. "De ene bewoner geniet daarvan terwijl de ander het juist prettig vindt om te beeldbellen. Waar behoefte aan is, proberen we te realiseren."

Eigen werkelijkheid
Ondanks de corona-uitbraak heerst er rust onder de bewoners. De Boer: "We bieden hen dagelijks activiteiten aan, zoals geheugentraining en gymnastiekoefeningen, zodat er geen 'leegte' ontstaat. Een stukje afleiding is belangrijk. Of ze echt beseffen hoe de situatie is, durf ik niet te zeggen. Veel van onze bewoners lijden aan dementie en leven in een andere werkelijkheid. Iedereen heeft zijn eigen manier van reageren."

Crisisteam
De verzorgenden hebben een dagtaak aan het monitoren van het virus bij cliënten. Een crisisteam van Zorgpartners Midden-Holland, waar Slothoven onder valt, geeft dagelijks adviezen en zorgt voor de bevoorrading van essentiële beschermende middelen.

De Boer is daar blij mee. "Voor ons als klein huis is het een zegen dat we op deze manier verpleegkundige hulp krijgen aangereikt. We oefenen ook veel, bijvoorbeeld hoe we beschermende kleding aan en uit moeten doen. Als het coronavirus hier uitbreekt, zijn we er klaar voor."

Angst
Een uitbraak voorkomen is lastig. "We houden ons aan alle richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), maar dan nog is het goed mogelijk dat het virus ook hier in Slothoven toeslaat. Zoiets overkomt je."

Naast zorgen over de gezondheid van de bewoners maken ook medewerkers zich druk. De Boer vindt dat heel logisch. "Angst mag je hebben, dat moet ook bespreekbaar zijn. Toch overheerst bij de meesten vooral een gevoel van trots. Ze zijn trots dat ze hun werk in deze toch moeilijke tijd mogen doen."

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden