• Onbeschermd fysiek contact is niet meer mogelijk, maar de bewoners van verpleeghuizen worden zo goed mogelijk gesteund.
• Onbeschermd fysiek contact is niet meer mogelijk, maar de bewoners van verpleeghuizen worden zo goed mogelijk gesteund. Foto: 123RF

Verpleeghuizen: ‘Gelukkig herstellen bewoners ook van coronavirus’

Algemeen 3.341 keer gelezen

KRIMPENER-/LOPIKERWAARD • Verpleeghuizen voeren een verbeten strijd tegen het coronavirus. Er zijn strikte maatregelen doorgevoerd -zo mogen bewoners al enkele weken geen bezoek meer ontvangen-, maar dat heeft helaas het COVID-19 virus niet buiten de deur kunnen houden.

WelThuis, met diverse verzorgings- en verpleeghuizen in Zuid-Holland, waaronder de Krimpenerwaard, meldt dat inmiddels acht bewoners zijn overleden aan de gevolgen van COVID-19. "Gelukkig constateren wij ook dat patiënten weer herstellen of al hersteld zijn", zegt communicatiemedewerker Wendy de Rooij-Honselaar.

Borchleen
In Schoonhoven werden besmette bewoners van de Borchleen overgeplaatst naar De Bovenberghe.

De Rooij: "In de laatste week van maart werden in De Bovenberghe meerdere bewoners ziek, enkele met veel ziekteverschijnselen, andere met milde klachten. Zij bleken het coronavirus te hebben. We hebben direct maatregelen getroffen, zoals het geïsoleerd verzorgen van bewoners en het dragen van beschermingsmaterialen door de medewerkers. Toen ruim een week later ook bij twee bewoners van de locatie Borchleen besmetting met COVID-19 werd geconstateerd werden zij -ter voorkoming van verdere verspreiding- overgeplaatst naar De Bovenberghe. De betreffende bewoners worden daar in strikte isolatie verzorgd."

Berichten dat medewerkers in de verpleeghuizen vanwege een tekort aan beschermingsmiddelen hun werk onbeschermd moeten doen, spreekt Wendy de Rooij tegen: "Onze medewerkers verzorgen coronapatiënten volledig beschermd. De voorraad beschermingsmiddelen is weliswaar nijpend, maar wij krijgen dit vooralsnog rond."

Bezoek
Zoals bekend mogen de bewoners al enkele weken geen bezoek meer ontvangen. Maatschappelijk is er een discussie gaande of hiermee het middel niet erger wordt dan de kwaal. Hoe staat WelThuis hierin?

De Rooij: "Hoe ingrijpend ook, WelThuis heeft begrip voor het kabinetsbesluit om bezoek vooralsnog niet toe te staan. Bij een uitbraak onder onze kwetsbare doelgroep weten we dat bewoners ernstig ziek kunnen worden. Voortdurend wordt met creatieve middelen gekeken of familie en naasten toch zoveel mogelijk contact kunnen blijven houden. Via beeldbellen bijvoorbeeld. Verder vinden talloze hartverwarmende initiatieven om bewoners een hart onder de riem te steken. Hoe dat gewaardeerd is in dit mooie filmpje van de Liezeborgh (Haastrecht) te zien. Zo steunen we elkaar."

De Schutse
AxionContinu heeft in haar (vijftien) zorgcentra te maken met elf bevestigde coronabesmettingen. In De Schutse te Lopik is één bewoner besmet. Inmiddels zijn vier bewoners aan het coronavirus overleden.

Bij iedere vastgestelde besmetting dan wel vermoeden van een besmetting wordt de betreffende bewoner geïsoleerd. "Het hangt van de situatie van de patiënt af -woont deze in een appartement dan wel in een woongroep- hoe ver de isolatie reikt", licht communicatieadviseur Maaike Hoogland toe. "Bij de verpleging of verzorging hanteren we de RIVM-richtlijnen. Ofwel, medewerkers die direct met de coronapatiënten te maken hebben dragen professionele beschermingsmiddelen. Overigens is het fijn te constateren dat ook kwetsbare ouderen kunnen herstellen van het coronavirus. Daar kennen we nu meerdere voorbeelden van."

Vooral mondkapjes zijn in deze coronacrisis schaars. Maaike Hoogland: "De inkoop bij AxionContinu maakt overuren om de juiste hulpmiddelen te verkrijgen. Dat lukt vooralsnog met kunst- en vliegwerk. Het is goed dat voor dit aspect nu ook landelijke aandacht is."

Zelfgemaakte mondkapjes
AxionContinu wil uit voorzorg dat medewerkers ook bij andere - niet besmette cliënten - een mondkapje dragen. Vanwege de beperkte voorraad is dat nu niet mogelijk. Daarom zijn vrijwilligers druk bezig om zelf mondkapjes te maken. Inmiddels zijn de eerste (honderden) zelfgemaakte mondkapjes een feit.

"Iedereen die een bijdrage wil leveren kan een kijkje nemen op onze website. Voor alle duidelijkheid, het betreft hier mondkapjes voor situaties waarin het RIVM geen hulpmiddelen voorschrijft. Puur als extra bescherming dus."

Volgen
Maaike Hoogland is blij met de vele 'lieve en ludieke acties' om zowel bewoners als medewerkers een hart onder de riem te steken. "Het is een hele zware tijd voor bewoners, nu hun dierbaren niet meer op bezoek mogen komen. Wij proberen ze zo goed mogelijk te steunen en zoeken naar nieuwe wegen om contacten alsnog mogelijk te maken. Daarbij is het aan het RIVM om te bepalen wanneer de maatregelen op dit vlak versoepeld kunnen worden. Wij volgen hen daarin."

AxionContinu biedt 'wonen met zorg' op diverse locaties in de stad Utrecht, IJsselstein en Lopik (De Schutse).

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden