Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Familie Burggraaf achter het glas.
• Familie Burggraaf achter het glas. (Foto: Jan Verburg)
fotoserie

Jan Verburg maakt 'raamportretten'

  •   keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Fotograaf Jan Verburg portretteert in deze coronacrisis gezinnen achter het glas. "Mijn agenda is nu toch zo goed als leeg."


"Ik kwam eigenlijk net uit mijn, zoals ik het zelf altijd noem, winterslaap, toen de coronacrisis uitbrak", licht Jan Verburg (55) toe. "December tot en met februari zijn voor mij zakelijk gezien altijd heel rustige maanden. Helaas wordt die periode nu verlengd."

Om toch iets om handen te hebben leek het de Krimpense fotograaf leuk om mensen die in verband met het coronavirus noodgedwongen thuis zitten te portretteren. Veilig achter het glas dan wel te verstaan. Verburg: "Normaal gesproken fotografeer ik gezinnen in deze periode buiten in de polder, in het park of noem maar op. Dat kan nu niet. Vandaar dit initiatief. Zo heb ik direct een mooi beeld van hoe het 'stayhome' er uitziet."

Hij polste het idee eerst bij een gezin in zijn eigen straat, de Populierenlaan in Krimpen aan den IJssel. "Er werd gelijk enthousiast op gereageerd en zoals zo vaak het geval is ontstaat dan een soort sneeuwbaleffect. Vervolgens heb ik ook gezinnen in andere straten en wijken van Krimpen op de foto gezet."

Zwaar
Menselijke portretten dan wel verhalen spreken Jan Verburg aan. "Ik merk hoe zwaar deze periode voor velen is. Ouders moeten thuis hun kinderen opvangen én lesgeven. Ik hoop dat ze met een leuke foto toch een mooie herinnering aan deze periode hebben."

Vervolgens: "Het voordeel van deze vorm van fotografie is dat de geportretteerden sneller 'ontdooien'. Normaal gesproken moet hun haar goed zitten en wordt er nadrukkelijk op de kleding en houding gelet, nu is het allemaal wat meer ongedwongen en daarmee spontaner. Sommige kinderen drukken hun neus of tong tegen het glas of trekken een gek gezicht."

Technisch gezien is het best lastig. "Om de weerspiegeling van het glas tegen te gaan gebruik ik een speciaal filter, maar dan nog. Mensen moeten zo dicht mogelijk tegen het raam komen staan, waarbij ik aan de andere kant van het glas aanwijzingen geef. Het is voor mij een heel nieuwe vorm van fotografie."

Verdienen
Jan Verburg wilde in eerste instantie geen vergoeding voor de raamportretten. "Geld verdienen was niet mijn drijfveer toen ik dit project startte. Nu echter steeds meer mensen zo'n foto willen, vraag ik een kleine vergoeding. Belangstellenden kunnen eventueel contact met me opnemen, al weet ik niet of ik aan alle verzoeken kan voldoen. In Krimpen zelf zal nog wel lukken en om met dit weer op de fiets de Krimpenerwaard in te trekken vind ik ook niet zo erg, al moet het agendatechnisch wel passen."

Zijn agenda is nu een stuk leger dan normaal gesproken deze periode. Verburg: "Tien bruiloften die ik tot en met mei had staan zijn gecanceld. Morgen heb ik er toevallig wel één, maar dan in uitgeklede vorm. De huwelijksceremonie met getuigen en de kerkdienst met maximaal dertig bezoekers gaan wel door, het feest is naar later dit jaar verzet."

Portretten kan hij over het algemeen nog wel blijven maken. "Onlangs heb ik nog twee zussen op de foto gezet. Het voordeel was dat de parkeergarage in Rotterdam, die als decor diende, maar half vol was en we dus volop ruimte hadden."

Financieel gezien moet hij een flinke veer laten. En op de bestaande compensatieregelingen kan hij vooralsnog geen aanspraak maken. "Ik werk vanuit huis én op locatie en kom bijvoorbeeld niet in aanmerking voor de tegemoetkoming in de huurkosten van een kantoor of andere huisvesting. Maar ik kan het nog wel even uitzingen, hoor. Ik heb hiernaast nog een parttime baan -als begeleider van docenten- en ook mijn vrouw heeft haar werk. Neemt niet weg dat ik hoop dat de maatregelen langzaam maar zeker weer kunnen worden versoepeld. Al is het alleen maar voor de bruidsparen, die halsreikend uitkijken naar de mooiste dag van hun leven."

Meer informatie:http://www.janverburg-fotografie.nl en via Facebook.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten