Afbeelding
coronavirus

Verpleegkundige Carmady Houben: 'Als we allemaal ons best blijven doen, komt het goed'

Algemeen 2.502 keer gelezen

GOUDA/SCHOONHOVEN • Carmady Houben werkt op de speciaal ingerichte COVID 19-verpleegafdeling in het Groene Hart Ziekenhuis. Ze houdt moed, ook nu ze van dichtbij ziet hoe grillig het verloop van de ziekte is.

"Patiënten worden soms na enkele dagen verpleging alsnog heel ziek. Ik heb meegemaakt dat iemand na zeventien dagen behandeling flink achteruit ging. Of een patiënt die inmiddels enkele dagen stabiel was en de volgende dag naar huis zou gaan, maar die vervolgens alsnog naar de intensive care moest. Het merendeel op de COVID 19-verpleegafdeling in het GHZ zijn ouderen, maar toch liggen er ook wel degelijk jongere patiënten. De jongste is achterin de twintig, schat ik."

Carmady Houben maakte van dichtbij mee hoe de orthopedieafdeling waar ze normaal gesproken werkt vanwege de uitbraak van het coronavirus werd vrijgemaakt voor de behandeling van COVID 19-patiënten. "Eerst werden zij in het GHZ opgevangen in de isolatiekamers van het ziekenhuis, maar toen die vol waren werd een speciale afdeling gecreëerd. En inmiddels is er, aangrenzend aan de huidige, een tweede COVID 19-verpleegafdeling ingericht."

Heup
Het is zwaar maar ook dankbaar werk, benadrukt de Schoonhovense. "Normaal gesproken begeleid ik mensen die een nieuwe knie of heup krijgen, nu heb ik te maken met patiënten die echt ziek zijn. De beschermende kleding waarin we werken maakt het extra zwaar."

Vervolgens: "Voor de patiënten zelf is het ook moeilijk. Ze mogen geen bezoek ontvangen en zien om hen heen alleen verplegers en artsen in beschermende kleding. Dat maakt het allemaal heel afstandelijk. We proberen extra contact te maken met mensen die al redelijk zijn opgeknapt. Door een praatje te maken bijvoorbeeld, ook al is het achter het mondkapje vandaan, en hen eventueel te laten videobellen met familie en naasten."

Tweetallen
Tot nu toe draait Carmady Houben nog normale diensten van 8 à 9 uur. "Ik werk wel éxtra diensten. We werken altijd in tweetallen om elkaar te helpen bij erg zieke patiënten. Overdag hebben we twee patiënten op één verpleegkundige, 's avonds is dat één op drie en 's nachts één op vier/vijf. Dat lijkt misschien ruim bedeeld, maar het is nodig vanwege de onvoorspelbaarheid van de diensten en om de juiste zorg te kunnen geven."

Vervolgens: "We hebben 22 patiënten op de afdeling. Als zij enkele dagen stabiel zijn mogen ze naar huis, of, als dat nog niet mogelijk is, naar bijvoorbeeld De Arendshoeve, dat fungeert als COVID Opvangcentrum Krimpenerwaard. Dan kunnen ze daar verder uitzieken."

Afleiding
Thuis bij haar gezin probeert ze zoveel mogelijk afleiding te vinden. "Normaal gesproken laat ik mijn dagelijkse werkzaamheden redelijk makkelijk achter me, nu is dat lastiger. Mijn jongste zoon vond het in het begin best eng dat zijn moeder in nauw contact stond met coronapatiënten. 'Word je dan ook niet ziek?', maakte hij zich zorgen. Ik heb hem uitgelegd dat we verpleger zijn geworden om mensen beter te maken en dat we in goede, beschermende kleding werken. Erover praten helpt. Daarnaast zoek ik graag afleiding in een wandeling."

De piek in het aantal coronabesmettingen moet nog komen, zo is de verwachting. "Het zal drukker worden de komende periode, maar het is mooi dat we er met verschillende disciplines binnen het ziekenhuis samen de schouders onder zetten. Normaal gesproken werken we ieder op onze eigen afdeling, nu doen we het echt met z'n allen. Ondanks deze heftige tijd is dat een mooie ervaring. We steunen elkaar en voelen ons op onze beurt gesteund door de ziekenhuisorganisatie, die zorgt voor een goede begeleiding en doorschakelt waar dat nodig is."

Waardering
De vele aandacht voor de zorg doet haar goed. "We doen natuurlijk gewoon ons werk, maar het is mooi dat er zoveel waardering voor is. Van een lief kaartje door de brievenbus tot de steunbetuigingen met gillende sirenes van brandweer en politie voor het ziekenhuis afgelopen week. Hartverwarmend. Als we nu allemaal ons best blijven doen de komende periode en de maatregelen om het virus in te dammen opvolgen, dan komt het best goed!"

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden