Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Vrijwilligers van de welzijnsstichtingen zitten klaar om mensen met vragen te woord te staan.
• Vrijwilligers van de welzijnsstichtingen zitten klaar om mensen met vragen te woord te staan. (Foto: 123RF.com)

Welzijnsstichtingen: ‘Vooral bellen bij hulpvragen, we zijn niet dicht’

  •   105 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Ook nu de fysieke steunpunten van de welzijnsstichtingen in de Krimpenerwaard gesloten zijn, kunnen mensen nog steeds hun hulpvraag stellen. Telefonisch bijvoorbeeld.

"We merken in deze coronacrisis dat we minder telefoontjes krijgen dan normaal", zegt Gerjo Goudriaan namens de stichtingen WON, SWOS en SWOK-midden. "Dat zouden er voor ons gevoel juist meer moeten zijn. Een kleine steekproef onder mensen die normaal gesproken gebruik maken van het spreekuur bevestigde die gedachte."

Bescheiden
Het merendeel van de mensen die door vrijwilligers werden gebeld bleek een 'kleine of grotere hulpvraag' te hebben, maar dacht dat de welzijnsstichtingen gesloten waren. "Dat geldt voor onze fysieke steunpunten, zij het dat we hier in een enkel geval op afspraak nog wel mensen ontvangen. Daarbij houden we uiteraard de RIVM-richtlijnen in de gaten. Ook durven mensen uit bescheidenheid niet te bellen, omdat ze denken dat hun vraag in deze periode wel even kan wachten. Maar dat hoeft helemaal niet. We zitten klaar om iedereen te helpen."

De welzijnsstichtingen helpen hun cliënten -ouderen, maar zeker ook anderen- met allerhande hulpvragen. "Vragen over uitkering, toeslagen, kinderopvang, huishoudelijke zorg/hulp, tafeltje dek-je, eenzaamheid, noem maar op. Wij proberen mensen zo goed mogelijk op weg te helpen. Bijna de helft van onze cliënten is jonger dan 65 jaar."

Gemis
Ouderen hebben het zwaar deze periode, weet Gerjo Goudriaan. "Ze houden zich groot, maar ze missen de contacten nu ze vanwege het coronavirus helemaal of vrijwel geen bezoek meer kunnen ontvangen. Vrijwilligers die hen al dan niet dagelijks bellen merken dat er behoefte is aan een praatje. Gesprekken duren langer dan anders, en dat is prima natuurlijk. Ouderen kunnen zich desgewenst aanmelden voor belrondes en de telefooncirkel."

Pleintjesgym
Daarnaast proberen de welzijnsstichtingen ook via andere manieren hun cliënten te bedienen. Met gerichte beweegoefeningen bijvoorbeeld. "We hebben woensdag op de Oranjeplaats in Schoonhoven een try-out gehad van wat wij pleintjesgym noemen. Nils Heijkoop van Total Harmony en Functional Sports gaf training op de Oranjeplaats. Mensen konden de oefeningen op hun balkons dan wel achter de ramen meedoen. Dat gebeurde dan ook. Het was wat ons betreft een geslaagde activiteit en de moeite waard om op andere locaties in de Krimpenerwaard te herhalen."

Gerjo Goudriaan zegt trots te zijn op het netwerk waarover de welzijnsstichtingen beschikken. "Het zijn verenigingen op zich, waarbij de cliënten om wie het gaat over het algemeen goed in beeld zijn. Zij, maar ook anderen met een hulpvraag, moeten vooral niet schromen te bellen. De vrijwilligers zitten klaar."

De welzijnsstichtingen zijn als volgt te bereiken: Stichting WON: 0180- 522045, op werkdagen van 09.00-16.00 uur; SWOS: 0182-381227, van 09.00-12.30 uur en SWOK-midden: 0182-350012, van 09.00-12.30 uur.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }