• Corneel Krijgsman.
• Corneel Krijgsman.
coronavirus

'Een waardig afscheid, zeker ook nú'

Algemeen 1.165 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Maatregelen vanwege het coronavirus; ook de uitvaartbranche heeft ermee te maken. "Bij alles wat we doen staat een waardig afscheid centraal; zeker ook nu", zegt mededirecteur Corneel Krijgsman van Stoppelenburg Uitvaartverzorging.

"In die zin is er aan onze intentie niets veranderd. De manier waarop we onze taken uitvoeren is helaas door de omstandigheden wél gewijzigd." Ook Stoppelenburg Uitvaartverzorging houdt zich strikt aan de richtlijnen die de overheid heeft vastgesteld. Dat betekent concreet dat niet meer dan dertig mensen fysiek aanwezig mogen zijn bij een afscheidsplechtigheid en zich daarbij op minimaal anderhalve meter afstand van elkaar moeten bevinden. "We hebben daartoe onze aula's anders ingericht", vertelt Krijgsman. "Ook schenken we geen koffie en thee meer."

Livestream
De maatregelen mogen op begrip rekenen, merkt Krijgsman. "En dat terwijl mensen toch moeilijke keuzes in het voortraject van een uitvaart moeten maken. Eén daarvan is het beperkte aantal uitnodigingen om fysiek bij het afscheid aanwezig te zijn. Een beperking die wij proberen te ondervangen door bijvoorbeeld een livestream aan te leggen voor de plechtigheid. Ook maken we desgewenst audio-opnames en hebben we goede afspraken met fotografen en videofilmspecialisten. Ook bieden wij een online condoleanceregister aan. Mensen kunnen natuurlijk ook hun condoleances rechtstreeks sturen naar de familie. Alles bij elkaar is een uitvaartplechtigheid in deze tijd van coronacrisis ontegenzeggelijk ánders, echter zonder aan waardigheid en intimiteit in te boeten."

Stoppelenburg Uitvaartverzorging staat in voortdurend contact met verzorgings- en verpleeghuizen in de regio om kennis te delen en waar nodig om snel te kunnen schakelen als zich een overlijden voordoet. "We zijn volledig toegerust", zegt Krijgsman. "Dat geldt ook als iemand vanwege corona overlijdt en bijvoorbeeld de partner in quarantaine verblijft. Wij hebben in onze uitvaartcentra speciale kamers ingericht waar je bij de overledene kunt zijn. Uiteraard op een verantwoorde wijze, met inachtneming van alle voorzorgsmaatregelen."

Stapje terug
Door de actuele omstandigheden hebben uitvaartverzorgers volgens Krijgsman een stapje terug moeten doen op het vlak van de warme en direct persoonlijke benadering richting nabestaanden, "maar daar stellen we veel andere vormen van toewijding tegenover. Uiteraard hopen we dat deze manier van werken straks kan worden ingeruild tegen wat iedereen van ons gewend was. Tot die tijd doen we het op de huidige wijze. Met aandacht en betrokkenheid; daar staat Stoppelenburg Uitvaartverzorging al decennialang voor en dat verandert niet."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 9 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 11 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 12 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden