• Freek de Kroon op het bankje aan de Boveneindselaan. Met een spuitbus heeft hij er zelf een nummer op gespoten.
• Freek de Kroon op het bankje aan de Boveneindselaan. Met een spuitbus heeft hij er zelf een nummer op gespoten. Foto: Floris Bakker

Krimpen heeft een 'bankjesroute', maar niemand kent 'm

Algemeen 2.040 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Krimpen aan den IJssel kent sinds ruim een jaar een 'bankjesroute'. Die voert langs 25 bankjes in de gemeente, maar een plattegrond is er nog altijd niet. 

En dat vindt Freek de Kroon, de bedenker van de route, ontzettend jammer. "Echt niemand weet van het bestaan van deze route, hartstikke zonde. Ik weet zeker dat Krimpenaren het leuk vinden om de route - of een deel daarvan - te wandelen."

Enthousiast
De Kroon, zelf een fanatiek wandelaar, liep in 2017 met toenmalig wethouder Marco Oosterwijk een rondje door Krimpen. "We maakten onderweg een praatje en ik vertelde hem over mijn idee om een bankjesroute te realiseren. Oosterwijk was enthousiast en beloofde er werk te maken." 

In november 2018 was het zover en werd het eerste van in totaal 25 bankjes geplaatst. "Als je op de plattegrond van Krimpen kijkt, zie je precies waar ze staan. Je hebt dan een prachtige wandelroute van zo'n 12 kilometer", zegt de Kroon. "Probleem is dat die 'routekaart' er nooit is gekomen. Die zou in het gemeentehuis en in De Tuyter komen te liggen, maar tot op de dag van vandaag ligt er helemaal niks. Heel jammer."

Ook met de nummering van de bankjes ging het volgens De Kroon mis. "Ze hebben het nummerplaatje achterop het bankje geschroefd. Niemand die dat nummer ziet." Hij nam al diverse malen contact op met de gemeente. Tot nu toe zonder resultaat. "Ik hoop echt dat ze het willen oppakken. Juist in deze tijd waarin we vooral binnen moeten zitten, is het fijn om even een frisse neus te halen."

Slecht ter been
Michel Noorlander van de gemeente Krimpen aan den IJssel bevestigt dat er bankjes zijn geplaatst. Maar over een bankjesroute is nooit gesproken. "De bankjes staan zo'n 500 meter uit elkaar om ouderen of mensen die slecht ter been zijn, de mogelijkheid te bieden om even uit te rusten. Puur functioneel dus. Als er een mooie route van wordt gemaakt, is dat natuurlijk prima. Maar verwacht geen mooie uitzichten als je op één van die bankjes zit, dan kom je bedrogen uit."

Over de plattegrond kan hij kort zijn. "Die hebben we in huis. Ik zal een stapeltje neerleggen in het raadhuis, voor de liefhebbers." 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden