Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Marijke Klapwijk voor de camera van EénVandaag in haar achtertuin aan de rand van Stolwijk.
• Marijke Klapwijk voor de camera van EénVandaag in haar achtertuin aan de rand van Stolwijk.

EénVandaag op bezoek bij Marijke Klapwijk; item over gevolgen coronacrisis voor kankerpatiënten

  •   keer gelezen

STOLWIJK • Een cameraploeg van actualiteitenprogramma EénVandaag maakte afgelopen week opnamen bij Marijke Klapwijk. De Stolwijkse ziet de voor haar belangrijke immunotherapie door de coronacrisis uitgesteld worden.


Marijke Klapwijk deed in de vorige editie van Het Kontakt haar verhaal. "Het artikel kwam via via bij de redactie van EénVandaag terecht, die er aanleiding in zag me hierover te interviewen", aldus Klapwijk.

Houvast
Bij de Stolwijkse (68) werd in mei 2013 niet-hormonale uitgezaaide borstkanker vastgesteld. Ze onderging een zwaar behandeltraject, waarbij destijds de verwachting was dat ze nog twee jaar te leven had. Mede dankzij de driewekelijkse immunotherapie leeft ze nu in 'geleende tijd', stelt ze:

"Ik ontleen houvast aan de kuur, die als doel heeft de uitzaaiingen stabiel te houden. Ik ben inmiddels 116 behandelingen verder en heb er in al die jaren nog geen één gemist. Dat gaat nu dus wel gebeuren. En voor hoe lang?", zegt Marijke Klapwijk voor de camera van EénVandaag.

Toen ze twee weken geleden te horen kreeg dat haar kuur opgeschoven werd, bracht dat haar van slag. "De reden voor het afzeggen is dat de kuur me weliswaar helpt maar me ook tijdelijk verzwakt. Dat maakt me gezien het coronavirus kwetsbaar." Alleen in spoedgevallen kunnen kankerpatiënten als Marijke nog in het ziekenhuis terecht.

Chirurg
In het item komt ook borstkankerchirug Marie-Jeanne Vrancke aan het woord. Zij beaamt de lezing: "We proberen zo weinig mogelijk behandelingen te geven die de weerstand verlagen. Dat betekent dat we de patiënten niet meer naar het ziekenhuis laten komen als dat niet nodig is."

Marijke Klapwijk hierover: "Ik snap het, maar dan nog. Mijn uitzaaiingen zijn nu stabiel, maar blijft dat ook zo? Ik vind het best een beetje eng."

De Stolwijkse is zeker niet de enige die zich zorgen maakt, zo blijkt. De Borstkankervereniging krijgt veel vragen uit het hele land. "Mensen maken zich zorgen over hun behandelingen en de gevolgen daarvan", zegt directeur Christina Guerrero Paez bij EénVandaag. "Er is in deze coronacrisis begrip voor de situatie waarin we zitten, met als consequentie dat men zichzelf wegcijfert."

Bij Marijke Klapwijk is de schrik om het nieuws van het annuleren van de immunotherapie inmiddels enigszins gezakt. "Ik krijg het een beetje uit mijn hoofd, maar dat heeft zeker wel een week geduurd."

Het item is hier te zien.

Door de coronacrisis worden alle niet noodzakelijke operaties en behandelingen in het ziekenhuis uitgesteld. Heeft u hier ook mee te maken en wilt u uw verhaal doen? Laat het de redactie van Het Kontakt weten via redactie.krimpenerwaard@kmp.nl of 06-53110867.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten