• In pak, met handschoentjes aan en een mondkapje op werden de maaltijden klaargemaakt.
• In pak, met handschoentjes aan en een mondkapje op werden de maaltijden klaargemaakt.
coronavirus

Boerenkool met worst voor ouderen en zorgmedewerkers in Lopik

Algemeen 327 keer gelezen

LOPIK • Ruim honderd ouderen en zorgmedewerkers uit Lopik kregen donderdagavond als verrassing boerenkool met worst thuisbezorgd.  

De maaltijden waren klaargemaakt door Anita de Rijk van cateringbedrijf De Vuurtoren en een team van vrijwilligers. "We hadden nog wat boerenkool in de vriezer liggen", laat Anita telefonisch weten. "Dat was eigenlijk bedoeld voor een bijeenkomst in april van de Jumelage in Lopik, in het kader van 75 jaar bevrijding. Vanwege de coronacrisis gaat dat feestje niet door."

Ze plaatste zondag een oproepje op Facebook. Iedereen kon een oudere of zorgmedewerker uit Lopik opgeven voor een gratis maaltijd. Al snel stroomden de reacties binnen. "In no time zaten we op meer dan honderd aanmeldingen." 

Kostprijs
Omdat ze niet genoeg boerenkool en worst had voor zoveel maaltijden, toog ze naar supermarkt Plus Van Velzen. "De eigenaar vond het zo'n leuke actie dat hij ons wel tien kilo boerenkool tegen kostprijs wilde leveren."    

Op donderdag stond Anita urenlang in de keuken met vrijwilligers Bertus, Angelique en Simone die, als gevolg van de coronacrisis, hun werk zijn kwijtgeraakt. "De één moest haar café sluiten en de ander haar tattooshop, heel vervelend allemaal. Toch wilden ze me alle drie helpen toen ze hoorde over mijn initiatief. Fantastisch toch?"

Haar eigen cateringbedrijf verkeert eveneens in zwaar weer. Opdrachten zijn gecanceld en nieuwe komen niet binnen. "We zitten thuis terwijl dit normaal gesproken de drukste maanden van het jaar zijn. Omdat ik niet stil kan zitten, heb ik deze actie opgezet."

Lichtpuntje
De bakjes met boerenkool, worst en een kuiltje jus werden met de bus rondgebracht. "Elke maaltijd zat een tasje. Telkens zetten we het tasje bij de deur, belden aan en stapten twee meter naar achteren." De reacties die Anita onderweg kreeg waren hartverwarmend. "Iemand noemde het zelfs een lichtpuntje in deze zware tijd. Dat vind ik zo mooi om te horen!"

Ze is van plan om de maaltijdactie over twee weken te herhalen. "We hebben nog gehaktballetjes liggen. Met wat aardappelen en witlof heb je al gauw een heerlijk maaltje." 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden