Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Marius Diepenhorst geeft muziekles 'op afstand'.
• Marius Diepenhorst geeft muziekles 'op afstand'.

Scholen Krimpenerwaard gaan inventief om met onderwijs

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Inventiviteit, creativiteit, toewijding: de leerkrachten van de bij Onderwijs Primair aangesloten basisscholen in de Krimpenerwaard zetten alles wat ze hebben in om hun leerlingen in deze tijden van beperkende maatregelen toch goed les te kunnen geven.


Carla van Ardenne was 25 jaar lang niet anders gewend dan dat haar groepen fysiek aanwezig waren in het klaslokaal. De coronacrisis veranderde dat beeld volledig. Ze geeft nu online les aan de midden- en bovenbouw van openbare basisschool De Sterreboom in Stolwijk. En dat doet ze vanuit huis.

"Het is even iets anders", zegt ze. "Maar het werkt prima. Mijn collega's en ik treffen de kinderen nu in een digitale leeromgeving. Elke leerling heeft een eigen device en kan bij ons inloggen. Op hun scherm vinden ze een bureaublad met de methodes per vak. Zo kunnen ze thuis de lessen volgen en bij hun schoolwerk komen. We staan met elkaar in contact via Google Hangouts en loggen op vaste momenten van de dag in voor de lessen. Zo zie ik alle kinderen op mijn scherm verschijnen en kunnen ze ook elkaar zien en contact onderhouden. Het enige nadeel is dat ik, als ik een presentatie geef, de kinderen niet op mijn scherm kan zien."

Klassenrondje
De leerlingen van De Sterreboom worden geacht om elke doordeweekse dag tussen 09.00 en 12.00 online te zijn.

"We beginnen dan met een algemeen klassenrondje waarin we de dag doorspreken en ook anderszins met elkaar communiceren. Daarna hebben we drie lesblokken van drie kwartier, steeds gevolgd door een pauze. De onderbouwleerlingen sluiten hun schooldag om 12.00 uur af, van de bovenbouwers wordt verwacht dat ze anderhalf uur van de middag benutten om schoolwerk en eventuele extra opdrachten te doen."

Carla van Ardenne en haar collega's krijgen veel positieve reacties op de wijze waarop ze in deze bijzondere tijd onderwijs vormgeven en de leerlingen letterlijk 'bij de les' houden. "De kinderen en de ouders waarderen enorm wat we doen. En wij waarderen hen. Ze verdienen een groot compliment hoe ze met de situatie omgaan. Natuurlijk missen wij de kinderen enorm, maar gelukkig kunnen we via de digitale techniek wel met ze in contact blijven. Dat is fijn."

Filmpjes
Marius Diepenhorst is muziekdocent op basisschool Kiezel en Kei in Bergambacht. Normaal gesproken maakt hij samen met de leerlingen muziek en wordt er klassikaal gezongen.

"Da's nu even anders", stelt Diepenhorst vast. "Mijn vak uitoefenen zoals ik voorheen deed is lastig, dus doe ik het op een andere manier. Zo maak ik filmpjes voor de leerlingen en deel ik liedjes en maak ik gebruik van het aanbod aan muziekmethodes met gratis log-ins. Voor de kinderen van Kiezel en Kei zorg ik voor voldoende materiaal, dat ik voortdurend uitbreid. Deze corona-situatie is uiteraard heel vervelend, maar het maakt mensen wel inventief en creatief. Het brengt je tot nieuwe leerzame ontdekkingen waar je ook straks als de crisis voorbij is wat aan hebt. Bovendien vind ik het mooi om te zien hoe we samen sterk staan, binnen en buiten de school en zeker ook in relatie tot Onderwijs Primair. Normaal zie je 'het hoofdkantoor' als iets op afstand, maar door de crisis zijn de mensen die daar werken ineens heel dichtbij en ervaar je ook vanuit die richting veel steun. Ze leven met ons mee en leveren de juiste tools om mee te werken."

Marius Diepenhorst ervaart dat muziek juist in de huidige situatie voor ontspanning kan zorgen. "Muziek zorgt voor afleiding. Je bent even met iets positiefs bezig. Dat ademen ook de filmpjes die ik maak uit. Ik heb er pas eentje op YouTube gezet met zeventien fragmenten uit songs. Het was eigenlijk bedoeld voor onze leerlingen, maar er wordt vanuit het hele land op gereageerd. Geweldig toch? Pas vroeg iemand uit een uithoek van Nederland me wat 'fragment 6 was'.."

Jan Timmer

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier