Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Raadhuis Krimpen aan den IJssel.
• Raadhuis Krimpen aan den IJssel.

Stem van Krimpen verbijsterd over formatiepoging

  •   keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Stem van Krimpen is verbijsterd over de aankondiging van zes partijen (SGP, VVD, Krimpens Belang, ChristenUnie, CDA en PvdA) om gesprekken te starten voor het vormen van een nieuwe coalitie.    


Dat zóveel partijen met elkaar aan tafel gaan vindt fractievoorzitter Wilco Slotboom-Zeedijk op zich al bijzonder. "Wanneer deze combinatie slaagt, zullen er drie nieuwe wethouders aantreden die zich van voor af aan in de complexe dossiers moeten gaan verdiepen. Is dat dan de juiste oplossing in deze tijd van crisis?"

Verklaring
Hij zag een eerdere formatiepoging tussen zijn partij en SGP, VVD, ChristenUnie en CDA stranden. Daarover had hij afgelopen donderdag tijdens de openbare raadsvergadering graag een verklaring af willen leggen. Vanwege het coronavirus kon de bewuste vergadering niet doorgaan.

Stem van Krimpen trok de stekker uit de onderhandelingen omdat het een samenwerking met de VVD niet zag zitten. Die partij gaf volgens wethouder Kirsten Jaarsma, die mede namens Stem van Krimpen aan de onderhandelingstafel zat, vanaf de start van de formatiegesprekken aan weinig te voelen voor de optie. "Deze negatieve houding hebben ze gehouden. Wij waren bereid om over onze pijn heen te stappen."

Gifbeker
Stem van Krimpen was volgens Jaarsma niet bereid om 100 procent schuld op zich neemt voor de coalitiebreuk van afgelopen december. "Dit werd wel door de VVD van ons geëist. Die VVD-gifbeker hebben we aan ons voorbij laten gaan."

Dat het niet is gelukt om met de overige partijen aan de onderhandelingstafel (SGP, CDA en ChristenUnie) een coalitie te vormen, heeft Slotboom-Zeedijk verbaasd. "We waren al een heel eind met het programma en met twaalf zetels hadden we een stabiele meerderheid. Helaas heeft de SGP, die van informateur Tjerk Bruinsma een sleutelrol kreeg toebedeeld, nooit willen vertellen waarom ze liever voor een combinatie van alle huidige oppositiepartijen aangevuld met VVD gaan. De signalen vóór de formatiegesprekken waren heel anders."

Zakenkabinet
Hij ziet meer in het vormen van een zogenaamd 'zakenkabinet' met daarin de huidige coalitiepartijen. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben Stem van Krimpen en Leefbaar Krimpen vertegenwoordigers van D66 en VVD uitgenodigd om, na een stevig gesprek, een streep onder het verleden te zetten en de samenwerking weer op te pakken. "Onze intentie was om in deze tijd van crisis een daadkrachtig en verantwoordelijk bestuur te vormen dat meteen verder aan de slag gaat met de complexe dossiers die er liggen."

De VVD heeft al laten weten niets te voelen voor een zakenkabinet. Jaarsma kreeg een stellig 'nee' te horen. "Wij kregen het verwijt aan het pluche te willen plakken. Een duidelijk geval van de pot verwijt de ketel. De VVD gedraagt zich als een onwillige puber."

Lees ook: 

D66 geschokt door verklaring herstart formatiegesprekken in Krimpen aan den IJssel

Nieuwe coalitiepoging met zes (!) partijen in Krimpen aan den IJssel

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier