Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
coronavirus

Zorgen om uitgestelde immunotherapie: ‘Ik krijg het niet uit mijn hoofd’

  •   keer gelezen
• Marijke Klapwijk.
• Marijke Klapwijk.

STOLWIJK • Marijke Klapwijk kreeg afgelopen week te horen dat haar immunotherapie vanwege het coronavirus voorlopig komt te vervallen. "Het afzeggen maakt me angstig", zegt de Stolwijkse. "En hoe lang gaat het allemaal duren?"

Bij Marijke Klapwijk (68) werd in mei 2013 niet-hormonale uitgezaaide borstkanker vastgesteld. Ze onderging een zwaar behandeltraject, waarbij destijds de verwachting was dat ze nog twee jaar te leven had. "We zijn nu bijna zeven jaar verder en ik ben er nog steeds. Daar ben ik enorm dankbaar voor."

Houvast
Mede dankzij de driewekelijkse immunotherapie leeft ze in 'geleende tijd', stelt ze. "Ik ontleen houvast aan de kuur, die als doel heeft de uitzaaiingen stabiel te houden. Ik ben inmiddels 116 behandelingen verder en heb er in al die jaren nog geen één gemist."

Toen ze afgelopen week te horen kreeg dat haar kuur opgeschoven werd, was ze in eerste instantie verbluft. "Ik snap dat er gezien deze hele coronacrisis keuzes moeten worden gemaakt. De reden voor het afzeggen is volgens het Groene Hart Ziekenhuis dat de kuur me weliswaar helpt maar me ook tijdelijk verzwakt. Dat maakt me gezien het coronavirus kwetsbaar."

Marijke Klapwijk heeft enerzijds begrip voor de redenering van het ziekenhuis, maar voelt zich ook onzeker nu de kuur is uitgesteld. En voor hoe lang..? "Ik ben lid van een lotgenotenforum en ook daar is de bezorgdheid groot. Sommigen hebben al te horen gekregen dat drie kuren niet doorgaan. Die berichten hakken er bij mij in. Mede omdat straks -als mogelijk alle ziekenhuisbedden bezet zijn door coronapatiënten- keuzes worden gemaakt die voorheen niet voor mogelijk gehouden werden. Namelijk dat kankerpatiënten zoals ik geweigerd worden. Het houdt me bezig; ik krijg het maar niet uit mijn hoofd."

Quarantaine
Behorende tot een risicogroep is Marijke Klapwijk deze periode extra voorzichtig. "Ik leef eigenlijk min of meer in quarantaine. Ik zie alleen mijn man nog en kom op een enkele wandeling na, waarbij ik andere mensen mijd, niet meer buiten. Afgelopen week heb ik nog wel boodschappen gedaan, maar daarbij heb ik mijn voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo had ik handschoentjes aan. Ik denk dat dat tevens de laatste keer is geweest, of ze moeten ook in Stolwijk een speciaal uurtje in gaan voeren waarin ouderen boodschappen kunnen doen."

Alpe d'HuZes
Als lid van Team Krimpenerwaard heeft ze gezien deze onzekere tijd al voorzichtig een streep gezet door Alpe d'HuZes. "Ik vrees dat ook dit evenement zal worden afgelast. Dat zou vreselijk jammer zijn, want ik kijk er enorm naar uit. Het had mijn derde en -normaal gesproken- tevens laatste deelname geworden. Ik zet het nu maar voorzichtig vast uit mijn hoofd."

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }