Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Het raadhuis van de gemeente Krimpen aan den IJssel.
• Het raadhuis van de gemeente Krimpen aan den IJssel. (Foto: PR)

D66 geschokt door verklaring herstart formatiegesprekken in Krimpen aan den IJssel

  •   keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De aankondiging van zes partijen in Krimpen aan den IJssel (SGP, VVD, Krimpens Belang, ChristenUnie, CDA en PvdA) om gesprekken te starten voor het vormen van een nieuwe coalitie is niet goed gevallen bij D66. 

Fractievoorzitter Larry Köster wijst erop dat de start van een nieuwe formatieronde altijd plaatsvindt via een openbare raadsvergadering. Die kon afgelopen donderdag vanwege het coronavirus niet doorgaan. "Nu willen deze partijen ook nog het aanzoeken en aanstellen van een formateur buiten de democratische besluitvorming om regelen." 

Köster is verontwaardigd en geschokt. "Dat men met elkaar coalitiebesprekingen wil vlottrekken is begrijpelijk. Maar de motivatie om dat op deze manier te doen is ronduit schokkend. Een maatschappelijke crisis wordt gebruikt voor partijpolitieke doeleinden. Een schande voor de Krimpense politiek. De slechtst denkbare start voor een geloofwaardige coalitie."

Wethouderspositie
D66 was in eerste instantie uitgenodigd om aan de gesprekken deel te nemen. Maar daarvoor werd door de overige partijen vooraf de voorwaarde gesteld dat het invullen van een wethouderspositie (door Arjan Neeleman of een ander) uitgesloten was. "Dat is op zijn zachtst gezegd niet netjes en zeker geen goed vertrekpunt voor het vormen van een breed gedragen coalitie", stelt Köster. "We konden niet anders dan met een dergelijke voorwaarde niet aan tafel gaan."

Dat Tjerk Bruinsma zonder gebruikelijke tussenkomst van het presidium en de raad opnieuw is aangesteld als formateur, is Köster eveneens een doorn in het oog. "Naar de opvatting van D66 hebben de partijen geen mandaat om een betaalde formateur namens de raad aan te stellen." 

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }