Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• De bewoners van het Thomashuis tijdens hun fietstochtje.
• De bewoners van het Thomashuis tijdens hun fietstochtje.
coronavirus

Thomashuis maakt er het beste van

  •   486 keer gelezen

SCHOONHOVEN • "Het is een bijzondere situatie en zeker niet ideaal, maar we maken er maar het beste van", zegt Karin te Winkel van Thomashuis Schoonhoven.

Afgelopen maandag besloot zij met haar man Lennard, met wie ze het Thomashuis runt, om de negen bewoners vanwege het coronavirus niet meer naar dagbesteding te brengen en zelf een dagprogramma te maken. Ook in het weekend blijven de bewoners nu in het pand aan de Schoonhovense Havenstraat.

"We willen het risico op besmetting van buitenaf zoveel mogelijk beperken", zegt Karin. "Sommige bewoners werken in de horecavoorzieningen bij Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard, die inmiddels ook gesloten zijn. We vonden het beter om vanaf deze week in groepsverband te blijven. Mensen die niet tot ons team behoren komen dan ook het huis niet meer in."

Fietstochtje
Het betekent niet dat ze met z'n allen opgesloten zitten, want zolang het kan trekken ze er nog op uit. Donderdag maakten ze bijvoorbeeld een gezamenlijk fietstochtje, waar de bewoners veel plezier aan beleefden. "Zolang niet anders besloten is, proberen we nog wat frisse lucht op te snuiven en leuke buitenactiviteiten te ondernemen. Anders wordt de situatie wel erg gespannen."

Volgens Karin hebben de bewoners wel door dat er iets bijzonders aan de hand is. "We hebben het ze zo simpel en duidelijk mogelijk proberen uit te leggen. Ook dat ze afstand tot elkaar moeten houden bijvoorbeeld. Dat gaat niet altijd goed, maar over het algemeen is de boodschap wel geland. Van de week kwam hier nog een bezorger, waarop een bewoner 'goedemorgen' zei en hem een ellebooggroet gaf. Dat zijn grappige momenten."

Socializen
Hoe dan ook is het een zware tijd voor Karin en haar gezin. "Onze twee kinderen zijn pubers. Zij zien dat hun leeftijdsgenoten ondanks alle beperkende maatregelen soms nog gezellig socializen. Zij kunnen dat gezien de situatie in het Thomashuis niet. Het is te risicovol. Het heeft ook op hen een enorme impact."

De stress schiet soms omhoog, erkent Karin. "Een regulier gezin heeft daar dezer dagen al last van, laat staan dit 'grote gezin'. Ik deed van de week boodschappen en werd schamper aangekeken, omdat ik een volgeladen boodschappenkar had. Nee, ik was dus niet aan het hamsteren. Maar mooie momenten zijn er ook, hoor. We maken en bezorgen kaarten in de straat. Zo hebben we een nieuwe bewoner welkom geheten in de buurt. En vanmorgen (vrijdag, redactie) werden we zelf verrast. Bakkerij Kok kwam gratis een grote taart bezorgen. Dat was een heel mooi gebaar!"

Vooruitkijkend houdt Karin de moed er in. "Het zal best goed komen, al wordt er nu ook over het verlengen dan wel nog verder aantrekken van de maatregelen gesproken. Daar durf ik nog even niet aan te denken."

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }