Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Wim van Eijk: afscheid met een gerust hart.
• Wim van Eijk: afscheid met een gerust hart. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

'Het was fijn op het Gemini College. Echt fijn'

  •   keer gelezen

LEKKERKERK • Ruim veertig jaar werkte Wim van Eijk in het onderwijs. Binnenkort neemt hij afscheid van zijn huidige school: het Gemini College. Een vaarwel van de plek waar hij naar eigen zeggen de mooiste periode van zijn loopbaan doorbracht.


We treffen Van Eijk (66) in zijn directeurskamer op de derde verdieping van het Gemini College-complex. Zijn bureau ligt bezaaid met spullen. "Sorry voor de rommel", verexcuseert hij zich. "Ik ben min of meer bezig met opruimen."

Elf jaar lang voerde Wim van Eijk de regie over de Lekkerkerkse vestiging van de openbare scholengemeenschap. Zijn leiderschapsstijl was er één waarin de menselijke maat altijd voorop stond. "Ik ben geen autoritair type", glimlacht hij. "Ik houd meer van gesprekken op basis van gelijkwaardigheid. Of het nu met mijn collega's of met de leerlingen is; iedereen is belangrijk. Ik heb nooit een manager willen zijn die vanuit zijn kamer een school runt. Veel liever liep ik door het gebouw. Zo zie, hoor en voel je wat er leeft."

Voor de klas
Zijn onderwijscarrière begon in 1979 toen hij vers van de Nieuwe Leraren Opleiding voor de klas kwam te staan op een LHNO in het Oude Westen van Rotterdam. Wim van Eijk zou er dertien jaar blijven, waarvan de laatste zeven jaar als adjunct-directeur. Die functie bekleedde hij ook bij zijn volgende school, het Zadkine College Slaak in Rotterdam. Vervolgens werd hij benoemd tot rector van Rijnmond-Oost in Capelle aan den IJssel. Daar was hij tot 2005 actief.

Via het ID College - waar hij als onderwijsmanager werkzaam was - kwam hij in 2009 bij het Gemini College terecht. "Een bewuste keuze. Ik was de 'mammoettankers' eerlijk gezegd een beetje beu en wilde graag aan de slag bij een kleinschaliger organisatie. Nu, terugkijkend op mijn lange onderwijsreis, mag ik concluderen dat ik mijn fijnste jaren juist op het Gemini College heb mogen beleven. Ik waardeer enorm hoe onze medewerkers omgaan met de leerlingen. Ze hebben écht hart voor ze. En het mooie is: de leerlingen vóelen dat. Er hangt daardoor een sociale, prettige sfeer in de school. Mensen die van buiten de school komen bezoeken, ervaren dat ook zo."

Lastige situatie
Van Eijk is trots en dankbaar dat hij elf jaar deel uit mocht maken van de school. Hij vindt het ook mooi hoe het Gemini College zich ontwikkeld heeft. "Kort voordat ik hier benoemd werd, zat de school in een lastige situatie. Men had tussentijds afscheid moeten nemen van directeur Willem van Zoest, er was een interim-directeur geweest en we zaten in een periode waarin de overheid fors bezuinigde op het onderwijs. We zijn vervolgens met het team gaan bouwen aan een nieuwe toekomst en hebben er met elkaar voor gezorgd dat er door een verbreed aanbod voor de leerlingen groei ontstond, zowel financieel als in leerlingenaantal. De school die ik straks achter laat is in positieve zin redelijk complex, want in de loop der jaren uitgebreid met sportklassen, een cultuur en theater-MAVO en een techniekafdeling waar je terecht kunt voor Media, Vormngeving en ICT. Voor alle destijds geïntroduceerde 'noviteiten' bleek veel belangstelling. Ze geven het Gemini College écht meerwaarde."

Binnenkort draagt Wim van Eijk de leiding van zijn school over aan Jogien Verweij. "Dat doe ik met een gerust hart", zegt hij. "Ik ken Jogien al jaren als een toegewijd, empathisch en intelligent collega. Ze is gespecialiseerd in zorg en dat is een prettig gegeven, zeker ook omdat ook wij leerlingen hebben die ondersteuning nodig hebben. Toen de sollicitatieprocedure begon, heeft de school eerst een interne ronde uitgezet. Daar kwam Jogien uit als uitstekende kandidaat. Van een externe ronde is het daarna niet meer gekomen. De juiste persoon zit straks op de juiste plaats. En ik zwaai met een goed gevoel af, in de wetenschap dat de school goed af is met mijn opvolger. Zelf ga ik de komende maanden even goed mij rust pakken. Wat ik daarna met mijn zee aan vrije tijd ga doen, zie ik wel. Dat komt ongetwijfeld goed. Zeker is in ieder geval dat ik de school ga missen. Het was fijn hier. Echt fijn."

Jan Timmer

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier