• Patrick met zijn hond in het pand.
• Patrick met zijn hond in het pand. Foto: Wim Kroone

‘Kraker Patrick’ verlengt verblijf in voormalig Rabobankgebouw

Algemeen 5.127 keer gelezen

BERGAMBACHT • Patrick, die sinds 23 januari het voormalige Rabobank-gebouw aan de Schoolstraat in Bergambacht bewoont, is nog niet van plan te vertrekken. Bouwbedrijf Adriaan van Erk, de eigenaar van het pand, heeft de kraker enige tijd respijt gegeven om zijn spullen uit het pand te halen en daarna de deur achter zich dicht te trekken.

Dinsdagmorgen plaatsten twee werknemers van het Bergambachtse bouwbedrijf hekken om het gebouw. Alleen via een deur aan de achterzijde is het al jaren leegstaande pand met aangrenzende woning toegankelijk. Een veelvoud aan 'verboden-toegang-bordjes' op de hekken en de aanduiding dat er camerabewaking is, moet kennelijk nieuwe ongewenste indringers afschrikken. De surveillerende politie houdt de verrichtingen rond het pand in de gaten.

De bewoners van de tegenovergelegen appartementen wachten ondertussen af. Zij ontvingen van het bouwbedrijf een schrijven met daarin de planning voor de bouw van veertien appartementen op de locatie van het pand en de mededeling dat de sloopwerkzaamheden zo snel mogelijk zullen beginnen.

Krakertje pesten
Patrick, die eerder te kennen gaf maandagavond een 'hotelletje' te gaan zoeken, verblijft nog altijd in het pand en ook zijn twee metgezellen sliepen op een geïmproviseerde slaapplaats op de eerste verdieping.

"Dat was maar goed ook," vertelt Menno, die met zijn vriendin Kayleigh op zoek is naar legaal onderdak. "Iemand die maandag met de politie in het pand was, heeft ervoor gezorgd dat er op de begane grond wateroverlast ontstond. De keuken stond al blank en de vloerbedekking in de aangrenzende ruimte is doordrenkt. Het lek hebben we kunnen dichten. Krakertje pesten heet dat. Wij spelen het spel mee. Door het huisrecht, dat Patrick zwart-op-wit heeft, mogen we volgens de wet hier verblijven."

Tactiek
Toen in 2010 kraken strafbaar werd in Nederland, kozen krakers voor de tactiek om na het binnendringen van een pand de politie in te schakelen: deze zou altijd als eerste officieel huisvrede moeten constateren, waarna de krakers bewoningswil konden laten blijken. Dit kon door te bewijzen dat er zich in het nieuwe kraakpand een huiselijk leven afspeelde, wat aangetoond kan worden door de aanwezigheid van een slaapplaats, een tafel en een stoel.

"Aan die voorwaarden voldoe ik," aldus de ervaren kraker Patrick, die de laatste zes jaar in kraakpanden woont. "Ik heb hiervoor drie jaar in Waddinxveen afwisselend in twee panden gebivakkeerd en daarna een zelfde periode in Alphen. Met de eigenaren had ik goed contact. Omdat er verbouwingen aankwamen, moest ik vertrekken en dat heb ik dan ook gedaan. Een keer is mij zelfs geld aangeboden om mijn biezen te pakken. Het slopen van deze panden laat nog even op zich wachten, dus ik ben nog niet weg."

Reactie
Een medewerker van het bouwbedrijf laat weten, dat er afgesproken is dat de kraker zijn spullen weghaalt en vertrekt. Wanneer? Als het aan Patrick ligt voorlopig niet...

Wim Kroone

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden