• De boommarter is qua formaat zo groot als een kat.
• De boommarter is qua formaat zo groot als een kat. Foto: stockfoto

Eerste boommarter ooit gespot in Krimpenerwaard

Algemeen 2.471 keer gelezen

LEKKERKERK • Op een wildcamera in het Loetbos in Lekkerkerk is eind vorige maand een boommarter vastgelegd. Het is de eerste waarneming ooit van dit roofdiertje in de Krimpenerwaard.

De camera was door boswachter Ivan Broer opgehangen op een plek waar de bever actief is. "Toen Ivan de beelden bekeek, zag hij als eerste een boommarter over de stam van een omgeknaagde boom lopen", vertelt Harm Blom, teamleider bij Staatsbosbeheer. "Dat was natuurlijk een enorme verrassing. Omdat de boom- en (meer algemeen voorkomende) steenmater sterk op elkaar lijken, hebben we met meerdere collega's de zwartwit beelden nog eens goed bekeken. Gezien zijn houding en manier van lopen zijn we er vrij zeker van dat het hier gaat om een boommarter. Maar we hopen door nieuwe sporen binnenkort 100 procent zekerheid te krijgen."

Aantrekkelijk
Dat de boommarter nu in het Loetbos is gesignaleerd, zegt wat over de ontwikkeling van het natuurgebied langs de N210. "Het Loetbos in de huidige omvang is een kleine veertig jaar geleden ontstaan. Je ziet dat het bos, naast een recreatieve functie, voor steeds meer zoogdieren een aantrekkelijk gebied is. Niet zo gek, want ze vinden er voedsel en rust. Er lopen al een tijdje reeën, de bever zwemt er rond en nu duikt de boommarter op. Voor die soort staan er genoeg bomen met holtes waarin ze kunnen schuilen en slapen."

De kans dat een bezoeker de boommarter tegenkomt in het Loetbos is volgens Blom klein. "Het is een nachtdier en enorm schuw. Bovendien is -ie ontzettend snel, dus zelfs voor ons boswachters is het lastig om 'm te spotten. Wat je wel kunt vinden, is hun poep. Die keutels vertellen ons waar de boommarter zit en wat hij eet. Het is een echte alleseter. Naast insecten, muizen en jonge vogels eet hij net zo goed vruchten en bessen. Heel kieskeurig is –ie niet."

Ooit was de boommarter bijna uit Nederland verdwenen. De laatste jaren verovert het dier steeds meer terrein. Blom: "De boommarter is een typische bosbewoner, maar lijkt zich goed aan te kunnen passen. Kwamen ze vroeger vooral voor op de hogere zandgronden; tegenwoordig leven ze ook in de Biesbosch en Nieuwkoopse Plassen. En nu dus ook in het veenweidegebied."

Bever
Dat er een bever in en rond het Loetbos zou leven, werd vorig jaar al vermoed. "Toen zagen we al omgeknaagde wilgen", zegt Blom. "De bever staat nu ook mooi op beeld. Hij is druk bezig met de bouw van een burcht. Voor Groenalliantie Midden-Holland, de eigenaar van het Loetbos, is dit natuurlijk mooi nieuws. De bever heeft letterlijk de hele Krimpenerwaard verkend, van Krimpen aan den IJssel tot aan Bergambacht. Uiteindelijk is –ie hier in het Loetbos gebleven. Heel vreemd is het niet, want dit is een ideaal leefgebied voor de bever."

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 3 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 5 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 6 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden