null
null

Eneco-opbrengst: wat te doen met 23 miljoen?

Algemeen 815 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Je zou voor de opbrengst van de verkoop van de Eneco-aandelen een prijsvraag kunnen opstellen: wat te doen met 23 miljoen?

De gemeente Krimpenerwaard krijgt eind maart dit vorstelijke bedrag bijgeschreven op de bankrekening. Daarmee zou de raad de inwoners van het poldergebied direct kunnen verblijden met 400 euro per persoon.

Duurzaam
Dat zit er echter niet in. College en volksvertegenwoordigers zien meer in duurzame bestedingen, een stimuleringsfonds voor groene energie, leningen voor warmtepompen en zonnepanelen of strategische grondaankopen. De bekostiging van een nieuw gemeentekantoor behoort niet tot de voorgenomen bestedingen. "Daar is dit geld niet voor bedoeld", oordeelde wethouder Ria Boere.

De verlanglijstjes van de politieke partijen liggen klaar, maar ze maken geen haast om het geld uit te geven. Een besluit wordt pas na het zomerreces genomen. Er was dinsdagavond tijdens de commissievergadering meer gesteggel over de vraag of de raad of het college met ideeën moet komen. Wethouder Boere gaf meteen toe dat de raad 'over het geld gaat'. Zij vond het niettemin passend dat het college een denklijn zou presenteren met een aantal voorwaarden.

Het ambtelijk apparaat wil graag meedenken over suggesties. De besteding van de 23 miljoen euro mag de begroting niet structureel belasten, de opbrengst moet ten goede komen aan de gehele gemeente en zal niet worden ingezet voor lastenverlichting van de inwoners.

Inbreng
Ton van Dorp (ChristenUnie) sprak over 'basale uitgangspunten' en wees er – evenals andere commissieleden – op dat inwoners zeker inbreng moeten hebben bij de besteding. De vorm waarin deze inspraak moet plaatsvinden, is een opdracht voor de fracties.

Van der Wilt (VVD) dacht aan een fonds waar derden een beroep op kunnen doen voor investeringen in duurzame energie, voor ledverlichting en slimme meters. "Daarmee zouden we ook een buffer kunnen instellen voor het dividend van 380.000 euro, dat we straks jaarlijks mis lopen."

Cees van der Graaf (PvdA) wilde zelfs vijftig procent van de Eneco-opbrengst, een slordige 12 miljoen euro, stallen voor de energietransitie. "Ik zou dat bedrag graag verankeren."

Niet prettig
Wisja Pannekoek (Waard18) vond de uitgangspunten van het college enigszins beperkend. "Daar voel ik me niet prettig bij. De raad is in mijn ogen aan zet. Ik zie dit voorstel van het college meer als een notitie."

Die mening was ook Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) toegedaan. "Ik kan me vinden in de suggesties van Waard18 en de PvdA. Met energiebesparingen kun je indirect de lasten voor de inwoners verlichten. Dat lijkt me een goede zaak. Het gaat tenslotte om geld van de burger."

Willem Schoof (GBK) dacht aan strategische grondaankopen en Frank Moné (CDA) gaf aan dat investeringen 'rendement moeten opbrengen voor de lange termijn'.

Bundelen
Wethouder Boere nam de adviezen ter harte. "Het wordt geen feestje voor het college. We kunnen de voorstellen van ons management en de raad bundelen. In ieder geval zullen we geen haast maken. De begroting voor 2021 is wellicht een startpunt voor de inventarisatie van de gewenste bestedingen."

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden