Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Wim van de Goor in zijn atelier.
• Wim van de Goor in zijn atelier. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

Abstracte kunst van Wim van de Goor in Klara's galerie

  •   keer gelezen

LEKKERKERK • Lekkerkerk zal wellicht vreemd opkijken bij de komende expositie van Wim van de Goor (76), want abstracte kunst is geen alledaags schouwspel in het dorp aan de Lek.


De kunstenaar vindt abstractie de meest geschikte manier om zijn gedachten op doek te vertalen. Zijn trouwe volgelingen weten dat. Voor buitenstaanders is het een nieuw fenomeen in Klara's galerie. Na de opening op zaterdag 7 maart kunnen zij zich drie weken lang verbazen over een moderne selectie, die de afgelopen drie jaar in Van de Goor's atelier aan de Voorstraat met passie en toewijding werd gecreëerd.

Figuratief
"Ik zal er best enig commentaar op krijgen. Voorheen schilderde ik hoofdzakelijk figuratief. Begrijpelijk voor een ieder, harmonieus, met de juiste verhoudingen en dus bijna voorspelbaar. Ik heb dat jaren met veel plezier gedaan, maar tegenwoordig kun je met film of bewerkte foto's hetzelfde effect bereiken. Dat was niet meer zo uitdagend. Op een gegeven moment was ik er klaar mee. Met abstracte tekeningen, aquarellen en schilderijen kon ik veel meer ideeën kwijt dan in de traditionele kunst. Ik ben overigens klassiek geschoold. Ik gaf ruim vijftig jaar geleden tekenles aan onderwijzers in Delft en werd later docent aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam. Schilderen in mijn eigen atelier was voor mij noodzakelijk om me verder te ontwikkelen. Daarom ben ik 26 jaar geleden met mijn echtgenote van Schoonhoven naar Lekkerkerk verhuisd om over een grote ruimte te beschikken. De voormalige notariswoning bood een ideale plek. Daarom ben ik nog dagelijks actief."

Van de Goor zal niet snel zijn penselen opbergen. Zolang hij fysiek in orde is ('Ik heb een kunstknie, maar dat hindert me niet') zal de kunstenaar niet verzuimen. Hij vindt het leuk om anderen te wijzen op voorwerpen, die je opeens in een ander perspectief kan zien. "Een hoed aan de kapstok zal niemand beroeren, maar een hoed die in een sloot drijft, krijgt aandacht. Misschien slaat iemand wel alarm. We praten over dezelfde hoed, maar je merkt dat die twee verschillende decors ons aan het denken zetten. Zo kan je ook in de kunst fantasie opwekken." Hoewel Van de Goor reeds 26 jaar in Lekkerkerk woont, heeft hij nog niet eerder zijn werken ten toon gesteld in eigen omgeving. "Mijn debuut", lacht hij. "Leuk om te doen en wellicht reclame voor die knusse galerie."

Rel
Met publiciteit heeft Wim van de Goor de nodige ervaring. De kunstenaar herinnert zich zijn allereerste tentoonstelling in 1983 in de Turfkelder in Schoonhoven. "Het ging om een rijtje jassen, getekend op dun papier. Als ze door een lichte windvlaag zachtjes begonnen te knisperen, kregen die jassen in mijn ogen iets menselijks. Ze kwamen tot leven. Wethouder Miep Visser vond het echter verschrikkelijk. Ze liet in de krant noteren 'dat de expositie een belediging was voor Schoonhoven'. Ze eiste ontruiming. Dat werd daarna een rel van jewelste. Iedereen bemoeide zich ermee. De expositie trok daardoor meer publiek dan ik vooraf voor mogelijk had gehouden."

Pieter van der Laan

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten