Afbeelding

Rechter: Dwangsom Unieck niet terecht

Algemeen 1.442 keer gelezen

SCHOONHOVEN • De gemeente Krimpenerwaard had Unieck Zorg, destijds gevestigd aan de Achterwetering in Schoonhoven Oost, geen dwangsom mogen opleggen.

De reactie van het college op de ingediende bouwvergunning was te laat en onzorgvuldig. Dat heeft de rechtbank Den Haag bepaald naar aanleiding van een zaak over een jarenlang conflict tussen de gemeente en Gerben van Roest, eigenaar van Unieck Zorg.

Van Roest wilde voor zijn cliënten het pand aan de Achterwetering uitbreiden voor wonen, zorg en dagbesteding. Voormalig wethouder Dilia Blok ging daar tegenin, omdat de zorginstelling op een bedrijventerrein was gevestigd. Dat was volgens haar niet conform het bestemmingsplan.

De rechter stelt in zijn uitspraak dat de gemeente het verzoek om uitbreiding op 18 december 2014 heeft laten versloffen. "Daardoor is automatisch een vergunning van rechtswege ontstaan. Bovendien heeft de gemeente de toelichting van Unieck, waarin stond dat er ook extra ruimte voor zorg zou worden meegenomen, in de bouw niet beoordeeld. Deze informatie stond in de bijlage van de aanvraag. Unieck was dus niet in overtreding, waardoor het college niet bevoegd was om handhavend op te treden."

Aandacht
Het gemeentebestuur verklaart de misser door de perikelen rond de fusie van de K5-gemeenten. Het is aan de aandacht ontsnapt.

Volgens burgemeester Roel Cazemier is de aanvraag door de herindeling 'tussen wal en schip geraakt'. "We hebben destijds aangenomen, dat wat in het aanvraagformulier stond, leidend was. Dat is dan ook de reden dat een vergunning van rechtswege is toegekend voor de uitbreiding van de bedrijfswoning en niet voor de zorgruimten. Maatschappelijk gezien was dit ook de beste keuze, omdat het pand op een bedrijventerrein is gesitueerd. Hier zijn hogere geluidsnormen toegestaan. Zorgcliënten zouden worden blootgesteld aan geluidshinder. Het zorgwonen aan de Achterwetering 5a zou dan een beperking opleveren voor de maximale geluidsproductie voor de omliggende bedrijven."

Het college sluit zich aan bij de uitspraak van de rechter en gaat niet in hoger beroep. Hoewel het gemeentebestuur de gang van zaken betreurt is het wel tevreden over de ontwikkelingen van Unieck, dat bezig is een bedrijf te vestigen op locatie De Hem. De vakafdeling heeft reeds contact gehad met de gemachtigde van Unieck om de ontstane situatie te bespreken.

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden